Ken je winden

Een wandeling is deugddoend en het outdoorleven uitermate fijn, op voorwaarde dat het weer het toelaat en je kledij aangepast is aan de omstandigheden. Los van wat plensbuien en een al te frisse winter hebben we in België al bij al niet echt veel last van wandelingverpestende weerfenomenen zoals stormdepressies en andere tropische cyclonen. Al denkt Jan Verheyen daar sinds zijn ontmoeting met een valwind vast anders over.

Kleurcode oranje = binnenblijven

Ware het niet dat Francis Beaufort in 1805 een schaal opstelde die gebruikt kan worden om de windsnelheid te meten, we zouden vandaag nog steeds niet weten wanneer het veilig boswandelweer is en wanneer niet. Gaande van zwakke wind (1 à 2 Beaufort, of zo’n 1 tot 11 km/u) over krachtige wind (6 Beaufort, of 39 tot 49 km/u) tot orkaan (12 Beaufort en meer dan 117 km/u) leert de schaal van Beaufort ons wanneer buitenkomen verstandig is en wanneer niet.
Doorgaans wordt er in België vanaf kleurcode oranje (uitzonderlijk hoge windsnelheden en grote kans op rukwinden) het advies gegeven om weg te blijven uit bossen en parken. Vanaf 9 Beaufort spreekt Frank De Boosere van storm. Bij 11 Beaufort is er sprake van windsnelheden tot 117 km/u en spreekt Jill Peeters dan ook van een zeer zware storm.

 

Belangrijk om weten is wel dat de windintensiteit gemeten moet worden op tien meter boven het waarnemingsstation gedurende tien opeenvolgende minuten. Een rukwind die geen tien minuten duurt mag je dan ook niet inpassen in de Beaufortschaal.

Wervelende valwinden

Los van de windintensiteit en windsnelheid kunnen ook weerfenomenen zoals rukwinden, valwinden en andere wervelwinden voor problemen in bos en park zorgen. Wervelwind is een verzamelnaam voor zowel de kleinschalige windhozen als de grootschalige tropische depressies, waarvan de tornado het bekendste voorbeeld is. De nadruk ligt hier op de wervelende beweging die soms voor ernstige schade aan zowel huis als natuur kan veroorzaken.

 

Een valwind ontstaat dan weer wanneer koude daalstromen het aardoppervlak bereiken en gedwongen worden zich horizontaal uit te spreiden. In tegenstelling tot tornado’s komen valwinden in België regelmatig voor.

Drievoudige bescherming

We mogen in België dan doorgaans wel gespaard blijven van al te gevaarlijk weer, het kan wel handig zijn om weten waarmee je je het best kunt beschermen tegen regen en vooral wind. Het drielagensysteem (een basislaag + isolatielaag + beschermingslaag) is ook hier weer je vriend. Daar waar je voor de basislaag best voor een thermisch shirt opteert, is de fleece de beste optie voor de isolatielaag. En wel omwille van de luchtvangende kwaliteiten van het fleecemateriaal. De derde laag is er om te beschermen tegen zowel regen als wind. Een windstopper kan hier een goed voorbeeld zijn, maar ook iets zwaardere regenjassen behoren tot de mogelijkheden. Feit is dat je met de combinatie thermisch shirt, fleece trui en windstopper zelfs de meest winderige Belgische herfstdag te lijf kunt.