Uit in augustus: 10 zomerevents voor het hele gezin

Het is zomer en een heerlijke tijd om eropuit te trekken met het hele gezin. Daarom sprokkelden we enkele bijzondere, ongewone activiteiten en evenementen bij elkaar op maat van gezinnen met kinderen. Onze top tien in eigen land voor de maand augustus!

3 augustus – Luxemburg

Op de rug van een ezel in Léglise

Op 3 augustus kun je in Léglise terecht voor een leuke daguitstap met het hele gezin in het gezelschap van … ezeltjes. Voor kinderen vanaf 4 jaar een onvergetelijke belevenis! De kleintjes kunnen tijdens de wandeling uitrusten op de rug van een van de begeleidende ezels, maar er worden ook talrijke haltes ingelast om op adem te komen, te genieten van het oogverblindende Ardense landschap of gewoon om te spelen. Een picknick met streekproducten maakt deze tocht extra plezant. Vooraf inschrijven.

 

Afstand?

Tussen 10 en 15 km

Vertrek?

Om 9.30 uur - einde omstreeks 17.30 à 18 uur

Reserveren?

Tel. 063 43 38 57 of a.henrotte@scarlet.be

Meer info?

www.foret-anlier-tourisme.be en www.luxembourg-belge.be

 

6 augustus – Luxemburg

Op beverpatrouille in Tenneville

In kleine riviertjes in het bassin van de Ourthe tref je sinds kort weer beverburchten aan. Afspraak in Tenneville, in het hartje van de Ardennen, voor een verrassende natuurtocht – te voet én met de auto – met bezoek aan diverse beversites. Een ervaren gids vertelt over de levenswijze van de diertjes, en tussenin geniet je van een streekmaaltijd in een lokale brasserie. ’s Avonds ga je écht bevers observeren; het zijn immers vooral nachtdieren. Reserveren verplicht.

Wanneer?

Van 14 tot ca. 21.30 uur

Deelname?

9 euro (kind -12 jaar) en 18 euro (volwassene)

Reserveren?

Tel. 071 84 24 74 en contact@defi-nature.be

Meer info:

www.defi-nature.be

 

7 augustus – Luik

Kinderen eerst in Jehay

Het kasteel van Jehay in Luik – een uniek en beroemd kasteeldomein – is op zich al een bezoekje waard. Met een draaimolen, marionettentheater, een opblaaskasteel, een reuzenspel en nog veel meer zijn de jongsten er op 7 augustus echter één dag koning. Voor grotere kinderen zijn er initiaties in minder bekende sporten zoals schermen, klimmen, karate e.a.

 

Wanneer? Zondag 7 augustus van 13 tot 18 uur

Deelname? 6 euro (volwassene), 3 euro (kind +12 jaar), gratis (kind -12 jaar)

Meer info: www.provincedeliege.be/nl/chateaudejehay

 

10 augustus – West-Vlaanderen

Boards & Wheels in Wenduine

Boards and Wheels is hét event voor kinderen en jongeren (vanaf 3 jaar) die van bijzondere sporten houden. Met tal van leuke workshops waaronder snowboarden op echte sneeuw, skaten, longboarden, freerunning, breakdance, bmx, surfen en kite een garantie op avontuur! En dat alles middenin Wenduine onder deskundige leiding van ervaren monitoren.

Wanneer?

Woensdag 10 augustus van 10 tot 20 uur

Deelname?

10 euro

Meer info:

www.visitdehaan.be

Van 1 tot 31 augustus – Luik

Kajakken in Vieuxville

In hartje Ardennen, nabij Durbuy en Barvaux, ligt het Domaine de Palogne. Het domein is een oase van rust aan één van de schilderachtigste plekken van de Ourthe, die je per kajak kunt afvaren met het hele gezin. Tijdens een afvaart van 8 km verken je het mooiste deel van de rivier. Na je tocht ga je met een busje terug naar het domein, waar een warme douche op je wacht.

Wanneer?

Dagelijks vanaf 10 uur – ook dagelijks schattenjacht met animatie (om 13, 14.30 en 16 uur) en roofvogelshow

Deelname?

27 euro (driepersoonskajak), 23 euro (tweepersoonskajak), 16 euro (monokajak)

Meer info:

www.palogne.be

 

Van 1 tot 31 augustus – Antwerpen

Spoorfietsen tussen Kapellen en Brasschaat

Sinds 2014 is de oude militaire spoorlijn tussen het fort van Kapellen en het militaire Kamp Noord in Brasschaat opengesteld voor spoorfietsen. Deze spoorlijn – aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter – leidt je door een prachtig natuurgebied waar je her en der nog bunkers ziet en langs de Antitankgracht fietst. Halfweg is er een uurtje tijd voor de lunch en ontspanning in het speeltuintje.

 

Traject? 5 km heen en 5 km terug

Duur? 1 uur fietsen per traject

Deelname? Gezinsfiets 30 euro (5 personen, twee trappers)

Wanneer? Dagelijks vertrek om 10 en 14 uur, maandag gesloten

Meer info: www.spoorfietsen.be

1 tot 31 augustus - Limburg

Blotevoetenpad in Zutendaal

Nabij de toegangspoort Lieteberg van het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Je waadt door waterpartijen, beklimt zandheuvels en hellingen en zoekt je weg door een labyrint. Een 18 m hoge toren geeft bovendien een mooi uitzicht over de omgeving. 

 

Afstand? Ongeveer 3 km

Wanneer? Dagelijks van 10 tot 19 uur (laatste start om 17.30 uur)

Deelname? 4 euro (> 120 cm) en 3 euro (< 120 cm)

Meer info: www.lieteberg.be/blotevoetenpad

Van 1 tot 31 augustus - Brussel

Comics voor kids in Brussel

Wist je dat Brussel in totaal 47 stripmuren telt? VisitBrussels maakte een selectie en stuurt kinderen van 6 tot 10 jaar op pad om tijdens een wandeling in het stadscentrum hun striphelden te ontdekken. De muurschilderingen van o.a. Kuifje, Suske en Wiske, Rik Ringers, Stam & Pilou en Billy the Cat worden ingeleid met spelletjes, ludieke opdrachten en begeleidende tekstjes rond de stripfiguren en hun bedenkers. Het spelletjesboek is in verschillende talen verkrijgbaar.

 

Deelname?

Prijs spelletjesboek 2,50 euro, bij Visit Brussels

Meer info:

https://visit.brussels

Van 1 tot 31 augustus – Oost-Vlaanderen

Wandelzoektocht in Maarkedal

Maarkedal is een oase van rust, te midden van de heuvelachtige Vlaamse Ardennen. De toeristische dienst stippelde er een gezinswandeling uit langs verharde en onverharde wegen, met hier en daar een flinke klim naar prachtige vergezichten. Onderweg moet het jonge volkje een zevental plekken vinden waar kabouter Jerry met zijn vriendin Jozefien verborgen zitten, en een code kraken. Dien je antwoord in bij de bib of het gemeentehuis, en je krijgt een leuke verrassing. Zorg wel voor stevig schoeisel!

Afstand?

5 km

Deelname?

Gratis voor kinderen (download formulier op de website)

Route?

Het traject gaat achtereenvolgens langs wandelknooppunten 41-20-48-47 en 41

Meer info:

www.maarkedalmoetjebeleven.be

Van 1 tot 31 augustus – Namen

Betoverende avonturen in Ciney

In de streek van Ciney wenken zes unieke gezinsavonturen boordevol ontdekkingen, bestemd voor 5- tot 12-jarigen. Elk van die avonturen, in de vorm van een zoektocht of schattenjacht, duurt ongeveer anderhalf uur en omvat een spel met een verhaal en een speciale wereld bevolkt met personages uit lokale legendes. Hoofdpersonage Olibrius onderhoudt tijdens de wandeling het hele gezin. Een originele manier om de streek te ontdekken! 

Nodig?

Leerling-tovenaarskit boordevol nuttige voorwerpen, te koop bij het Huis voor Toerisme Condroz-Famenne en VVV Somme Leuze of bij de Toeristische dienst van Ciney.

Prijs?

Varieert van gratis (app avontuur Goesnes en Gesves) tot 12 euro (avonturen in Ciney en Nettinne)

Meer info:

http://mesaventures.be

>> TIP: Op stap met erg jonge kinderen, maar geen zin om constant een kinderwagen mee te sleuren? Zodra je kids goed zelfstandig kunnen zitten, kun je ze laten meegenieten van je uitstap vanuit een kinderdrager. Ideaal wanneer je junior lekker dicht bij je wil houden en hem of haar toch mee wil laten genieten van je dag!