Een kinderdrager voor een vlotte trektocht!

Lange wandeltochten met je kleine snotneuzen, het is niet altijd a walk in the park. De eerste kilometers stappen ze ijverig mee, maar daarna lonkt al snel papa’s of mama’s nek. Gelukkig bestaan er kinderdragers: kind in de rugzak en gaan!

Net een trekkingrugzak

Een babydrager heeft dezelfde kwaliteiten als een goede rugzak: rugventilatie, een stevige heupgordel én zachte schouderbanden, zodat de rugspieren van mama of papa niet overbelast worden. Bovendien bieden de meeste kinderdragers tussen de 20 en 35 liter opbergruimte en sommigen zijn compatibel met een drinksysteem. Een extra daypack kun je dus gerust thuislaten.

Waarom een kinderdrager?

Kinderen voelen zich ook goed op hun gemak in zo’n drager, want ze kunnen alles overzien. Dankzij de zachte hoofdsteun en de beschermende bekleding aan de knietjes zitten ze comfortabel in het draagstel. Bij verschillende modellen is er naast een geïntegreerd regen- of zonnescherm ook plaats voor een knuffel of flesje. Terwijl jij geniet van een mooie wandeling doen zij een dutje.

Hoeveel weegt zo’n drager?

Dat hangt af van het model. Een iets luxueuzere versie met meer accessoires zal wat meer wegen dan een meer basic model. De meeste kinderdragers wegen tussen de drie en vier kilogram.

Kan je de kinderdrager voor een baby gebruiken?

Een kinderdrager is niet geschikt voor baby’s. Ze bieden namelijk niet genoeg steun aan de rug en het hoofdje. Toch zijn er ook dragers die gemaakt zijn voor baby’s. En je kan ook nog een hoofdsteuntje kopen om er zeker van te zijn dat je kleintje volledig ondersteund wordt.

Vanaf welke leeftijd is een kinderdrager geschikt?

Een kind mag pas in een kinderdrager als het zelfstandig kan zitten (ongeveer vanaf acht maanden). Las ook regelmatig een pauze in en haal je kleine reiziger uit de drager, zodat die kinderbeentjes voldoende bewegingsvrijheid krijgen.

Tot welke leeftijd kan een kind in een drager zitten?

Ook niet onbelangrijk, het gewicht van je kind. Afhankelijk van het rugzakmodel mag je oogappel tot 20 kilogram wegen, wat overeenkomt met het gemiddelde gewicht van een Belgische vijfjarige. Begin al maar te trainen!

Wat moet je doen als je kind in slaap valt in de drager?

Niet panikeren, dit is zeer normaal. Je kind voelt zich namelijk compleet op zijn gemak zo dicht bij mama en papa. Wel kan je ervoor zorgen dat je kleintje wat beter ligt. Je kan bijvoorbeeld een kussentje in de drager vastmaken. Dit biedt wat meer steun aan de nek.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een kinderdrager?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste kinderdrager koopt, kan je best enkele zaken in het achterhoofd houden.

 

  • Neem je kind mee naar de winkel en probeer de drager uit met je kind erin.
  • Ga na of je kind voldoende steun krijgt in de rug. Je bengel mag ook niet te ver opzij kunnen hangen.
  • Zorg dat de armen en benen van je kind voldoende ruimte hebben.
  • Ga na of de riemen kunnen versteld worden. Zo kan je partner de drager steeds overnemen.
  • Heeft de drager een "afdakje" zodat je kind beschermt zit tegen regen en zon?
  • Om het gewicht beter te verdelen, kan de drager best een heupband hebben.
  • Kijk of de drager de Europese norm (NEN-EN 13209-1) heeft.

>>Op zoek naar de meest geschikte drager voor je kind? Dwarrel dan eens door ons aanbod!