MEER INFORMATIE?

CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 22u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

Hoe houdt dons je warm

Kijk je de winter al bibberend tegemoet? Niet met een donsjas. Echte donsveertjes zijn namelijk het beste medicijn tegen acute vriestemperaturen. Speciaal voor de nieuwsgierige koukleumen onder ons vertelt outdoorexpert Bart Knoops hoe dit komt.

Kamertjes op lichaamstemperatuur

Om te weten hoe dons aan zijn uitzonderlijke isolerende vermogen komt, moet je eens met een vergrootglas naar zo’n veertje kijken. Elk veerpluisje bestaat uit minuscule haartjes met kleine weerhaakjes aan de uiteinden. Tussen die haartjes vormen zich ontelbaar veel luchtkamers, waarin je lichaamswarmte blijft vastzitten.

 

Hoe langer je een met dons gevoerd kledingstuk draagt, hoe meer je opwarmt: de vastgehouden lucht krijgt immers niet de kans om af te koelen. Hierdoor doet dons – net als fleece en wol – prima dienst als isolerende laag in het drielagensysteem, zeker bij extreme lage temperaturen.

Allergisch aan vocht en water

Geen enkel ander product houdt je zo warm met zo weinig gewicht. Ideaal dus voor winterjassen en warme slaapzakken. Toch is het opletten geblazen wanneer het weer omslaat. Bij kurkdroog, ijskoud weer is dons je dikste vriend, maar water en vocht zijn een regelrechte aanslag op zijn isolerend vermogen. Zodra de luchtkamertjes zich vullen met water, kunnen ze geen warme lucht meer vasthouden en wordt het dons nat, koud en zwaar.

 

Tegenwoordig wordt dons vaak behandeld om beter bestand te zijn tegen vochtige omstandigheden, maar echt hevige neerslag kun je beter vermijden. Daarom is het belangrijk dat de buitenstof van je donzen jas of slaapzak gemaakt is van een waterafstotend, ademend materiaal. Draag bij regenweer voor de zekerheid een hardshell over je donsjas, en vergeet hem niet regelmatig te behandelen met een product om dons te reinigen en eventueel een waterafstotend onderhoudsproduct.