MEER INFORMATIE?

CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 22u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

Het belang van een goede wandelsok

Wie z’n voeten lief heeft, weet dat een paar goeie stapschoenen niet voldoende is om een wandeltocht te overleven zonder blaren. De sleutel tot succes? Wandelsokken! Zonder die isolerende en vochtregulerende schokdempers zijn je dure wandelschoenen namelijk maar de helft waard.

Koud of warm weer, een klein ommetje of een stevige dagtocht … Voor elk type wandeling bestaat er wel een wandelsok. Het enige wat jij moet doen, is de juiste stof kiezen voor de juiste omstandigheden.

Welke stofsamenstelling moet ik kiezen?

Een moderne wandelsok kan bestaan uit één materiaal of uit een combinatie van verschillende stoffen. Welke stof je juist kiest, hangt af van het klimaat en de omstandigheden. 

 • Wollen sokken: wol is natuurlijk, biedt demping en houdt de warmte goed vast, ook als je sokken vochtig zijn. Hou je niet van het jeukerige gevoel? Kies dan voor merinowol, die is extra zacht op je huid en voert het vocht nog sneller af. Met wol vermijd je tevens onaangename geurtjes.
 • Synthetische sokken:
  • Synthetische isolerende materialen zoals Thermax® en Thermastat® houden de warmte even goed vast als wol, maar drogen sneller en veroorzaken minder wrijving.
  • Synthetische vochtregulerende materialen zoals polypropyleen en CoolMax® houden je voeten koel in warme omstandigheden, doordat ze het vocht gemakkelijk afvoeren en snel drogen.
 • Elastaan, nylon of spandex, vaak in kleine mate toegevoegd aan bovenstaande materialen, verbeteren de pasvorm van de sok en verhinderen dat de stof gaat samentrekken of kreuken.
 • Katoenen sokken: katoen voelt zachter aan dan wol, maar houdt nattigheid langer vast, met koude voeten en blaren als gevolg. Geen aanrader voor wandelsokken dus!

Technische eigenschappen die een wandelsok onmisbaar maken

Telkens je je voet neerzet bij het wandelen, gaat er een schok door je lichaam. Klinkt dramatisch? Dat is het ook: op lange termijn kan het je heel wat last bezorgen aan je voeten, knieën, heupen en rug. Daarom is een goede wandelsok altijd voorzien van verdikkingen op plaatsen die het zwaarst worden belast, zoals de hiel, de bal van de voet en de tenen, voor extra schokdemping op ruw terrein.

 

Belangrijk is ook dat de sok zo weinig mogelijk naden heeft. Vooral rond je tenen kunnen die snel voor irritatie zorgen, omdat je tenen ruimte hebben om te bewegen en te schuiven. In combinatie met transpiratievocht is dat vragen om blaren, natuurlijk! Degelijke wandelsokken zijn dus ‘uit één stuk’ gemaakt.

Voor elk klimaat de juiste wandelsok

 •  Trek je naar koude oorden, kies dan voor een midweight 3-seizoenskous of echte heavyweight wintersok. Die houden je voeten op de juiste temperatuur, geven een zéér goede demping en voeren je zweet snel weg van je huid, zodat ze niet kan afkoelen. Deze dikkere kousen zijn ook ideaal voor langere tochten op een lastige ondergrond of met een zware bepakking op je rug.
 • Voor korte, zomerse tripjes op makkelijk terrein volstaat een dunne lichtgewicht sok, die vooral focust op het snel afvoeren van je zweet en minder op het vasthouden van de warmte.
 • Valt het weer moeilijk te voorspellen? Neem dan een dunne liner of onderkous mee, die je onder je dikkere wandelsokken kunt dragen als de temperaturen plots de dieperik in gaan. Da’s niet alleen lekker warm, maar het beperkt ook de kans op wrijving en bovendien wordt je overtollige zweet sneller afgevoerd naar de buitensok.

Hoe kies je de beste wandelschoen? Hoe hou ik mijn wandelschoen in topvorm? Hoe pijnlijke voeten vermijden?