basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Een vergiftigd geschenk

Wie naar exotische oorden reist, let maar beter op voor giftige beestjes. Deze drie kleine vijanden zijn veruit de dodelijkste ter wereld.

De malariamug

In onze contreien zijn muggen hooguit vervelend, met slapeloze nachten en jeukende bultjes als gevolg. Maar in (sub)tropische streken, zoals Afrika en grote delen van Zuidoost-Azië, neem je deze zoemende insecten beter bloedserieus. De malariamug besmet er jaarlijks meer dan twee miljoen slachtoffers met de fatale moeraskoorts, vooral in vochtige en warme gebieden waar de hygiëne vaak te wensen overlaat.

De Inlandse Taipan

De Inlandse Taipan geeft een van de giftigste slangenbeten ter wereld. Deze Australische local is 68 keer giftiger dan de Aziatische Koningscobra en tot 740 keer giftiger dan de Texaanse ratelslang. Eén beet bevat genoeg gif om 250.000 muizen te doden. Of erger nog: 100 mensen. Maar voor je prompt je reis naar Australië annuleert, weet ook dat de Taipan geen agressief karakter heeft. Je moet hem alleen niet uitdagen of ongevraagd storen.

De dooskwal

In de Indonesische wateren en aan de noordkant van Australië moet je goed uitkijken voor de dooskwal. Maar met zijn 24 unieke ogen heeft dit beest jou wellicht allang in zijn vizier. De zogenaamde ‘zeewesp’ is niet zo groot, maar zijn 60 tentakels – met elk zo’n 5.000 netelcellen – kunnen wel tot drie meter lang worden. Deze doo(d)skwal is bovendien levensgevaarlijk. Na één beet kan je binnen enkele minuten overlijden... Geschat wordt dat dit slijmerig diertje jaarlijks zo’n 200 doden op z’n geweten heeft.