basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

De Hochzeiger, een adembenemende beklimming

Onze reporter Vanessa Uyttenhove ervoer zelf de magie van Tirol tijdens deze verrassende bergwandeling.

Koeien, bergkristallen en zweet op de Hochzeiger

Samen met onze gids Stefan nemen we de kabellift om van 1.000 naar 1.450 meter te gaan: naar het Mittelstation. Om 9.30 uur schiet ons dreamteam uit de startblokken. We zijn uitgerust met wandelstokken (handig, zowel om te klimmen als om af te dalen) en ingesmeerd met sunblock, want de zon kan hier onverbiddelijk branden … “Zie je het kruis daarboven? Daar zullen we binnen een dikke vier uur aankomen.” We beginnen aan onze wandeling door het groen, met hier en daar bergmeertjes met een turquoise weerspiegeling en op de achtergrond het geluid van koebellen.

Goed ademen om op tempo te blijven

Om de top – 2.566 meter – te bereiken, ga je best je stap voor stap om niet ontmoedigd te raken. De weg is heel steil en kronkelt zich naar boven. Het is zwaar, niemand praat nog. Ik kan ieders ademhaling horen. Om 12.15 uur bereiken we de Groaβsee, een klein meer. Na de inspanning volgt de beloning: Margret en Esther halen brood, kaas, worst en augurken uit hun rugzak. Nadien zwoegen we nog een extra uur verder om uiteindelijk de top van de Hochzeiger te bereiken. Maar wat een uitzicht, wat een gevoel!

Een magische dennenboom

In dit gebied van Tirol wordt de ‘zirbe’ vereerd. Deze dennenboom uit de Alpen verspreidt een typische geur en de Tirolers gebruiken hem uiteraard om meubels van te maken. Maar de ‘zirbe’ heeft nog andere, onverwachte werkingen, zoals het vertragen van het hartritme. We testen een ‘magisch hoofdkussen’: een sloop van organisch katoen, gevuld met stukken schors van deze boom, voor een verkwikkende nachtrust en een onmiddellijk kalmerend effect.

Ver weg van het massatoerisme …

Liefhebbers van natuur, skiën, wandelen, mountainbiken, bergtochten, natuurparken: de Pitztalregio is een paradijs! Je vindt er de hoogste berg van Tirol (de Wildspitze, 3.774 meter) en in september gaan de eerste skipistes er al open. Of stap in de designkabelbaan die je naar de top van de gletsjer brengt, op 3.440 meter. Overnachten kan in kleine, gezellige hotelletjes waar je met open armen ontvangen wordt.

 

www.pitztal.at

Wat neem je mee?

  • Rugzak (20 liter)
  • Drinkfles
  • Wandelschoenen
  • Ademende broek/short
  • Zonnehoed of pet en zonnecrème met hoge beschermingsfactor