De evenementenkalender voor oktober

Laat wat wind of een najaarsbui de pret niet vergallen: in oktober zijn er weer heel wat toffe events die een plaats verdienen in je agenda. Van sportieve happenings tot leerrijke wandelingen: hier kan je uitwaaien deze maand!

31 oktober – Oost-Vlaanderen

Motuscross – Waasmunster

Altijd al willen deelnemen aan een triatlon? Dan ben je in Waasmunster aan het juiste adres! Daar vindt een ongewone 1/8ste triatlon plaats, die een breed publiek wil laten kennismaken met deze sport. Zwem je niet graag in koud water? Vervang dat onderdeel dan door stand-up peddelen! Naast 750 meter zwemmen of 1.500 m stand-up paddleboard, moet je ook nog 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen.

Meer info:

www.motuscross.be

Van 13 - 17 u. (initiatie peddelen vanaf 10 u).

Deelname: vooraf inschrijven 30 euro, dag zelf 35 euro. 

1 oktober – Vlaams-Brabant

Race Against Nature – Averbode

Race Against Nature is een uitdagende obstakelrun van 10 kilometer in Domein De Vijvers in Averbode. De deelnemers krijgen een parcours voorgeschoteld met maar liefst 30 grote en kleinere obstakels. Een challenge voor iedereen, maar haalbaar als je ’t op je eigen tempo aflegt. Er wordt gestart in golven vanaf 12 uur en er worden zo’n 6.000 deelnemers aan de start verwacht. Ben jij erbij?

Meer info:

Race Against Nature 

Deelname 48 euro.

1 oktober – Brussel

Brussels marathon en half marathon - Brussel

Brussel verwelkomt 15.000 lopers voor de marathon en halve marathon. Het pittige parcours leid je langs het Jubelpark, de Louizalaan en over de historische Grote Markt tot bij de finish op de verkeersvrije Anspachlaan. Deelnemers aan de marathon brengen terloops ook nog een bezoekje aan het prachtige park van Tervuren. Voor jonge sportievelingen is er in het Jubelpark ook een kids run van 1 kilometer.

Meer info:

Brussels marathon en half marathon 

Deelname: 90 euro (marathon), 35 euro (halve marathon), 10 euro (kids run) en 18 euro (5 km) bij inschrijving ter plekke.

7 oktober – Antwerpen

One World Run – Boom

Trek je loopschoenen aan voor het goede doel, want bij de One World Run wordt er gerend met duurzaamheid en ecologie op het voorplan. Dit recreatief loopevenement in De Schorre (Boom) staat open voor jong en oud. Op het programma prijken verschillende loopwedstrijden, inclusief een kinderloop (400 meter), een jeugdloop (1.000 meter), een drie joggings (van 3, 6 en 12 kilometer). Inschrijven kan zowel vooraf als ter plaatse, tot 15 minuten voor de start van elke race.

Meer info:

www.oneworldrun.be

Voorinschrijvingen 7 euro (4 euro voor kidsruns).    

8 oktober – Vlaams-Brabant

Olympische Bosspelen – Week van het Bos – Huizingen

Hoe verhouden jouw sportkwaliteiten zich tot die van een topsporter? Of van een wild dier? Tijdens de Week van het Bos kun je het zelf uitvogelen in het Provinciaal Domein van Huizingen, want daar gaan de Olympische Bosspelen door. In deze groene omgeving nodigen verschillende sportstanden je uit om je beste beentje voor te zetten voor diverse proeven. Zet je loopschoenen dus al maar klaar!

Meer info:

www.weekvanhetbos.be

Deelname: gratis (vooraf inschrijven verplicht via nmehuizingen@vlaamsbrabant.be

11 oktober – Antwerpen

Herfstschattentocht – Mechelen

Een leuk uitje voor (groot)ouders met (klein)kinderen in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen. Tijdens deze zoektocht ga je op eigen houtje op zoek naar de herfstschatten van het Vrijbroekpark met vrij vertrek aan het bezoekerscentrum. Tijdens de zoektocht maak je kennis met de meest charmante kant van de herfst in dit heerlijke park aan de rand van de stad. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

Meer info:

Herfstschattentocht

Vrij vertrek tussen 14 en 15 u.

Duur ca. 2u.    

14 oktober – Limburg

Wijngaardenwandeling – Genoelselderen

Op zoek naar een mooie wandeltocht? Of naar een leuk excuus om wijn te proeven? Met de Wijngaardenwandeling in Genoelselderen combineer je ze allebei. Samen met Natuurpunt ga je op zoek naar de ‘kelderkes’ in het Grootbos, dat zich uitstrekt over 25 hectare. Een laan verbindt het bos met het wijnkasteel, dat je na de natuurverkenning bezoekt met een wandeling door het park, het prachtige arboretum en de eeuwenoude wijnkelders. Daarna kan je wijn proeven in het wijnhuis.

Meer info:

gabrielerens@hotmail.com

www.natuurpunt.be

Van 14 – 17 u.    

28 oktober – West-Vlaanderen

Heksenwandeling - Beernem

Beleef de natuur tijdens een begeleide heksenwandeling in het Domein Bulskampveld in Beernem. Het parcours gaat langs verschillende haltes met workshops en doe-momenten. Je leert meer over dieren van de nacht, heksenkruiden, survivaltechnieken en het leven in het bos. Er zijn zowel heksenwandelingen voor gezinnen met kinderen of in prins- en prinsessensfeer voor kleuters als avontuurlijke wandelingen.

Meer info:

Tel. 0496 59 61 16

Diverse wandelingen met vertrek tussen 13.30 - 16.05 u.

Duur 2 tot 3 uur

Deelname: 4 euro

Vooraf inschrijven tot 21 oktober.

Afspraak: Parking Driekoningen.    

28 oktober – Brussel

Zeldzame paddenstoelenwandeling – Watermaal-Bosvoorde

Schitterende wandeling van Natuurpunt door een natuurrijke en verrassende woonwijk in Watermaal-Bosvoorde. De tuinwijken Floréal en Le Logis zijn een paradijs voor paddenstoelenliefhebbers. Je gaat er met een ervaren gids op verkenning om paddenstoelen te spotten in de vele voortuinen, speelpleintjes en bermen van deze wijken. Hans Vermeulen van Natuurpunt maakt je als echte paddenstoelenkenner wegwijs in deze wondere wereld.

Meer info:

www.natuurpunt.be

Gratis deelname, verplichte inschrijving vooraf

Afspraak: vertrek Bushalte Drie Linden, nr. 95 richting Brussel, om 14 uur, Ortolanenlaan, 1170 Watermaal-Bosvoorde.

Duur wandeling: 3 uur (14 - 17 u.).    

Maak zeker plaats voor...

 

19-23 en 24 oktober - Vlaanderen

European Outdoor Film Tour – Sint-Niklaas/Antwerpen/Gent

Film- én outdoorliefhebber? Reserveer dan alvast je tickets voor de European Outdoor Film Tour, want die is ook dit najaar opnieuw te gast in ons land. Op diverse locaties in Vlaanderen en Wallonië krijg je een selectie uit een tiental topfilms voorgeschoteld rond outdoor sport, avontuur en reizen. In oktober zijn Sint-Niklaas, Antwerpen en Gent alvast aan de beurt, dus hou zeker een plaatsje vrij in je agenda.

 

Meer info:

European Outdoor Film Tour

Toegang: 16,50 euro/persoon (in voorverkoop via de website).

Sint-Niklaas, 19 oktober, Siniscoop (20 u.)

Antwerpen, 23 oktober, UGC Antwerpen (20 u.)

Gent, 24 oktober, Sphinx Cinema (19.30 u.)