Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids
image link

Mid season kortingen: tot -40% op fashion & kids >

De mooiste bossen voor een fikse wandeling of fietstocht

Als er een perfect seizoen bestaat om naar het bos te trekken, dan moet dat wel de herfst zijn. De grond is zacht onder je voeten, de bladeren veranderen elke dag van kleur en met een beetje geluk schijnt er een heerlijk herfstzonnetje. Je hoeft niet ver te gaan voor een heerlijke boswandeling, een mountainebikerit onder het bladerdak of om je hond eens los te laten gaan. Wij verzamelden ons lands mooiste bossen in één artikel. Zo weet je altijd waar naartoe.



De mooiste bossen om te wandelen

De herfstwandeling: moeder van alle najaarsactiviteiten. In de herfst kan het al eens over de koppen lopen zijn in de populaire bossen. Wil je lekker rustig genieten van de omgeving, ga dan in de voormiddag op pad. Extra gezelligheidspunten als je een lekker ontbijtje en je thermos met thee of koffie meeneemt!

Een bos in de herfstzon heeft sowieso iets sprookjesachtig. Als er dan ook nog enkele echte kastelen in staan, dan zit het helemaal goed. In de Kasteelbossen in het Brugse Ommeland vind je een neogotisch kasteel met walgracht, een van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland en een kasteel gebouwd in tudorstijl in 1904. Je zal er geen prinsessen in hoge torens vinden, maar in de bossen leven wel vossen, everzwijnen, eekhoorns en roofvogels zoals de torenvalk, sperwer, boomvalk, bosuil en buizerd. Ook minder courante dieren, zoals dassen en steenmarters, voelen zich hier thuis.


Aan de start van de herfst laten bronstige herten letterlijk van zich horen. Wil je dit imposante geluid in levende lijve ervaren, trek dan naar het Grote Woud van Saint-Hubert in de provincie Luxemburg. Het is een immens gebied van 100.000 hectare waar je naast herten ook everzwijnen kan zien vanuit de observatiehutten en wildtorens. Met meer dan 1.500 km bewegwijzerde wandelingen is het perfect voor een korte vakantie in eigen land.


Een stukje Canada in België: zo wordt Le Domaine des Epioux beschreven. Het domein van 1.500 hectare bos bevat vijf (aangelegde) vijvers die door verschillende beken worden gevoed. Reken daar nog een kasteel bij waarvan de eerste steen in 1650 gelegd werd en je weet: hier moet ik deze herfst naartoe


Bos 't Ename is een award-winning landschap: in 2002 werd het bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een primeur voor dit stuk bos dat de gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen herbergt. Bewandel je het A.S.Adventure-pad, dan kom je misschien enkele paarden of runderen tegen. Zij worden ingezet om het natuurgebied te beheren. Neem zeker ook een kijkje in het 3 hectare grote speelbos: daar kan je kroost klimmen, kampen bouwen en naar hartenlust verstoppertje spelen.


Wist je dat je het land niet uit moet voor de magie van een bergriviertje? Je vindt de Ninglinspo, het enige bergriviertje dat België rijk is, in de provincie Luik. De Ninglinspo kabbelt door een sprookjesachtig bos, maar laat dat je niet betoveren: een stevig paar wandelschoenen is geen overbodige luxe tijdens deze wandeling.

De mooiste bossen om te mountainbiken

Hoor je “bos”, dan trek je meteen je wandelschoenen aan. Maar je kan de sfeer - inclusief modder, hellingen en grillige boomwortels - prima opsnuiven vanop je mountainbike. Bovendien sta je met de juiste kledij en accessoires zelfs in de herfst en winter comfortabel én veilig op de trappers, ook naast de verharde wegen.

De Kluisberg ken je vast van de Ronde van Vlaanderen, maar niet alleen wielrenners kunnen er hun benen testen. Recreatiedomein Kluisbos is een speeltuin voor mountainbikers. Je kan er drie verschillende routes fietsen (rood, groen en blauw) die samen goed zijn voor een stevige 38 kilometer. Vergeet niet van de vergezichten te genieten!


In het hart van het bos van Herbeumont leef je je helemaal uit op vier verschillende - afgebakende - circuits. Vlak bij de Semois kan je rekenen op enkele prachtige landschappen. Hou je ogen wel op de route: een slippertje is snel gemaakt.


Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen, is fantastisch om in de herfst te bezoeken. Geoefende mountainbikers kunnen er hun hart ophalen tijdens een 50 kilometer lange route langs holle wegen en enkele pittige hellingen.


Wil je jezelf en je trouwe fiets uitdagen met technische paden, grote stenen, boomwortels, switchbacks en snelle bochten? Dan moet je in de buurt van Spa zijn. Er is een waaier aan routes waarbij je het bos zelden verlaat. Bonus: je stijve spieren kan je achteraf ontspannen in de thermen van Spa.


Meer dan genoeg trails in de bossen rond Seraing, die een derde van het totale grondgebied van de gemeente bedekken. 1.200 hectare aan groen waar een weelde aan mountainbikeroutes doorheen loopt voor alle niveaus, of je nu beginner of gevorderd bent.

©Griet Buyse & Natuur en Bos

Onder de blote herfsthemel kamperen

Zo gek van het bos dat je er graag blijft slapen? Ook in de herfst kan je back to basics kamperen, al neem je best wel je voorzorgen om warm te blijven. Wil je overnachten op één van de bivakzones van Natuur en Bos, dan moet je op voorhand reserveren. Dat is gelukkig gratis en simpel. Lees meer over kamperen in bivakzones, en zorg dat je onze checklist om te kamperen helemaal kan afvinken.

©Griet Buyse & Natuur en Bos

In het Stroperbos slaap je nooit alleen: de bivakzone ligt er in een begrazingszone waar konikpaarden en runderen mee helpen met het natuurbeheer. Je maaltje kook je op een vuurschaal en er is een paal met waterpomp


Camping Beau Rêve in Luxemburg mag als enige in de Ardennen de naam “Natuurkampeerterrein” dragen. Je zoekt er zelf je plekje om je tent op te zetten, op het veld of tussen de bossen. ‘s Avonds blijf je lekker warm aan het kampvuur. Dat is dicht bij de natuur zijn, toch?


In Poppel, vlak bij het Rooverts Kapelletje, vind je een tentplatform waarop maximaal drie tentjes kunnen staan. De bivakzone Gemeentebos Molenheide ligt vlakbij twee grote privébosgebieden die toegankelijk zijn voor het publiek, en het is er prachtig wandelen. Je vindt er aansluiting op maar liefst drie langeafstandspaden.


Het landelijke Camping Lysdonck ligt tussen akkers en omvat open land, bos en een meer. Met een totale oppervlakte van 50.000 m² is er meer dan genoeg plaats om te genieten van de natuur. Alleen ben je er echter nooit: veel hazen, ganzen en eenden gebruiken Lysdonck als broedplaats.


In het Parc Naturel des Deux Ourthes & Escapardenne kan je in twee bivakzones terecht, perfect als je een meerdaagse wandeling maakt. Bivakzones Le Golet en Gives liggen langs één van de onbewegwijzerde extra rondes van het Escapardenne- wandelnet. Zorg dus dat je je wandelkaart bij hebt!

© Xander Desmet & © Lucid 

5 logeeradresjes in het bos

Wakker worden tussen de bomen onder een donsdeken en met vier muren tussen jou en de herfstkou? Dat kan ook! Deze plekjes garanderen herfstpret én comfort. En psst, als je hier je ding nog niet tussen vindt, dan hebben we nog 20 bijzondere weekendhuisjes in de natuur in petto voor jou.

In het hart van de groene natuur van Vlaams-Brabant vind je The Forest, een gezellig houten chalet op 25 minuten van Brussel. Het handgemaakte en hoogwaardige ontwerp is uniek en het eikenhout geeft deze cabin een warm karakter. Ideaal voor een romantisch weekend met twee.


 © thecoffeepottravels

Wat begon als een vervallen chalet in een Kempisch bos moet vandaag één van de charmantste getaways van ons land zijn. De eigenaren maakten van de Batterij een eigenzinnig vakantiehuisje aan de rand van een eikenbos. Bonuspunten voor de loo with a view (het droogtoilet op de wei), de houtgestookte sauna en de buitenkeuken.


Camping Alaska klinkt misschien eerder fris, maar in hun comfortabele boomtent brengt je de nacht écht in het bos door. Terwijl je met de slapers in je ogen uitkijkt over de Ardense bossen, hoor je op de achtergrond het klaterende La Mellier: beter wakker worden dan dit bestaat toch niet?


© Xander Desmet

Een vakantiehuisje met je eigen bos en meer? In Dammhus geniet je met acht personen van het uitzicht over het water. In het comfortabele huis kan je echt tijd maken voor elkaar en voor de natuur. Of je nu samen geniet van het kampvuur of ‘s ochtends de nevel over het water ziet sluimeren.


© Lucid

Voor een verrassende herfsttrip moet je natuurlijk in een boomhut zijn. Treelodge in de Antwerpse kempen bestaat uit drie luxueuze boomhutten voor een weekendje weg met de kinderen of een verrassend verblijf met vrienden op een originele locatie.

Spoorzoeken voor beginners

In het bos ben je nooit alleen, ook al lijkt het soms wel zo. Wilde dieren tonen zich niet snel aan wandelaars of fietsers, maar je kan wel hun sporen vinden. Misschien spot je wel de afdrukken van poten of hoeven of andere sporen zoals uitwerpselen.

 

Vind je een hoefafdruk, dan zijn er reeën of wilde zwijnen in de buurt. Een afdruk kleiner dan een sleutel (4,5 cm) is waarschijnlijk het smalle, spitse spoor van een ree. De afdruk of prent van een zwijn is maximaal 12 cm lang en breder dan die van hertachtigen. Bovendien herken je plekken waar wilde zwijnen leven aan de zoelplekken waar ze hun modderbad nemen, schuurbomen en wroetsporen. Zie je oude bomen waar rotte stukken hout uit getrokken lijken, dan is er vast een bende zwijntjes aan het werk geweest.

 

Zie je een pootafdruk en twijfel je of je een vos of een hond op het spoor bent? De afdruk van een vossenpoot is langgerekt en er is meer ruimte tussen de tenen en het middenvoetkussen dan bij een hond.

 

Wil je echt graag een wild dier spotten? Ga dan tijdens de schemering, ‘s ochtends of ‘s avonds, op pad. Het helpt ook als je stil bent en je hond thuis laat. Ontdek nog meer manieren om sporen te zoeken.

5 adresjes om op te warmen na je herfstwandeling

Een stevige boswandeling, daar hoort ook een warme chocolademelk, pannenkoeken of een lekker aperitiefje bij. Idealiter warm je je voeten intussen bij het haardvuur of geniet je van het herfstzonnetje op een gezellig terras.

In Afspanning Den Eik bijvoorbeeld: na een wandeling in het groene Merodegebied en de bossen rond de Abdij van Averbode kan je je hier warmen aan de open haard. De oude hoeve is de place to be voor heerlijke streekproducten en een zonnig terras. Je trouwe viervoeter is trouwens ook welkom!


Geen betere manier om te bekomen van een wandeling op het Trappistenpad in Malle dan met een stevige trappist. Het pad is een mooie, maar pittige tocht, dwars door het typische erfgoedlandschap van de Kempense bossen.


Ook in het bos kan je lekker dineren. Aux Petits Bouchons bijvoorbeeld, waar je na een wandeling in de bossen van Herbeumont geniet van een genereuze keuken met verschillende smaken. Met het label 'Bistrot de terroir' engageren ze zich om uitsluitend met lokale producten te gebruiken.


Vlakbij het Hellegatbos op de Rodeberg vind je de gelijknamige brasserie ‘t Hellegat. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan: zowel de brasserie zelf als de kaart zijn heerlijk ouderwets. Met een indrukwekkende bier- én wijnkaart en maandelijkse suggesties is er voor elk wat wils. Het uitzicht op het noorden van Frankrijk maakt het helemaal af.


De smaken van de natuur op haar best: dat belooft Brasserie Foreest aan de rand van Buggenhoutbos. Of je nu een gezonde maaltijd zoekt op het eind van je werkdag, of een hete tas koffie om op te warmen na je wandeling: bij Foreest krijg je er een flinke portie rust bij geserveerd.

5 speelbossen voor een magische herfst

Als kind is het bos een magische plek. Al helemaal als je er deel van mag uitmaken, in plaats van netjes op het pad te wandelen. In deze vijf bossen kunnen kinderen zich helemaal uitleven.

In het Klankenbos in Neerpelt hoor je niet enkel de vogels fluiten. Tussen de bomen zijn geluidsinstallaties verborgen die de nieuwsgierigheid van je kroost prikkelen. Je wordt er op de proef gesteld en moet er met muziek én stilte leren omgaan. In totaal staan 18 verschillende kunstwerkjes van internationaal bekende klankkunstenaars verspreid over het openluchtmuseum. Vinden jullie ze allemaal?


In Park Forestia verkennen je kids het bos vanuit de bomen. Het avonturenpark is al toegankelijk voor kinderen vanaf twee jaar en er zijn 11 parcours in de bomen, in stijgende moeilijkheidsgraad. Hoogtevrees? Neem dan een kijkje bij de wolven, beren en elanden in het indrukwekkende, aangrenzende dierenpark.


Op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem vind je het almaar groeiende Parkbos. Daarin vind je onder meer het speelbos Scheldevelde van maar liefst 16 ha groot. Boomstammen en hangbruggen over het water zorgen voor een spannende oversteek. In het speelbos zijn ook wilgenhutten en -tunnels waar kinderen volop kampen kunnen bouwen. Voor de allerkleinsten is er een afgebakende speelzone met zand en kleinere wilgenhutjes.


Hoe reageren je kinderen als je zegt dat er een bos bestaat met een reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter lang en een griezelig hoge klimbrug? Hebben ze hun wandelschoenen al aan? Top! Stel je gps in naar het Meerdaalwoud en laat ze een paar uurtjes ravotten in Speelbos Everzwijnbad.


De moeder van alle speelbossen moet wel Bosland zijn. Het terrein is zowel het grootste aaneengesloten bosgebied als het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Er zijn maar liefst acht speelbossen en zelfs de kleinste speurneus vindt zijn gading tijdens verschillende zoektochten en wandelroutes. Wil je je kids eens ouderwets moe maken? Dan moet je hierheen.

© Natuur en Bos

5 hondenweides in het bos

Ook je trouwe viervoeter houdt vast van een stevige boswandeling. In België moeten honden aangelijnd zijn, maar er zijn ook enkele fijne losloopzones in het bos!

In Heverleebos bijvoorbeeld, waar een losloopzone van maar liefst 6 hectare groot is. Op amper drie kilometer van Leuven is Hondenlosloopzone Speelberg ideaal om je hond te laten spelen en ontdekken met zijn soortgenoten.


© Natuur en Bos

In een landschap van slikken, schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied is ook plaats gemaakt voor onze beste vrienden. In de Polders van Kruibeke is een hondenlosloopgebied van 3.000 m² met wandelpaden, grasvelden, banken om uit te rusten en zelfs een apart hondentoilet. Een uitstap voor hond én baasje.


Voor de herfstdagen echt koud worden, moet je naar Ryckevelde, vlakbij Brugge. In dit landschap van beuken, eiken en naaldbomen is namelijk een hondenlosloopgebied met een vijver! Heel wat honden vinden het zalig om te zwemmen. Neem wel een handdoek en eventueel een hondenbadjasje mee en bereid je voor op de geur van natte hond!


Een van de mooiste en meest sprookjesachtige bossen van ons land is het Zoniënwoud. Een uniek bewaard landschap dat dateert van het einde van de laatste ijstijd, waar je maar liefst zeven hondenweides vind. De mooiste zones zijn die in het romantische park van Tervuren en de zone in Groenendaal, in het hartje van het bos.


© Thierry Deconinck

Wil je je kleine vriend liever niet tussen grotere viervoeters loslaten? Soms zijn er aparte losloopzones voor kleine en grote honden. In het Rhodesgoedbos tussen Izegem en Roeselare bijvoorbeeld. Dit prachtige bos van 40 hectare groot wisselt af met verschillende, fleurige bloemrijke weilanden en poelen. Na jullie speelpartij kunnen jullie terecht in Brasserie Rhodesgoed. Honden zijn er welkom op het terras en in de zone beneden.

Laat je verder inspireren

Ben je een echte stadsmens? Ook dan ben je nooit ver van de natuur. Ontdek 16 verborgen groene plekjes in de stad.


Een stevige wandeling vraagt om stevige stappers, en die zijn niet voor iedereen dezelfde. Wij helpen je om het geknipte paar wandelschoenen te kiezen.


Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.