Buitenfeestje? Zo hou je het warm!

Gezellig rond het haardvuur of met z’n allen aan de feestdis: dat is Kerstmis. Maar … het kan ook anders! Verplaats het feest eens naar je tuin, terras of balkon en vier de kerstdagen in de buitenlucht! Met deze tips van onze outdoorexperte Marie laat je de kou geen spelbreker zijn.

1. Kleed je warm én feestelijk    

Wist je dat je het drielagensysteem op best wel subtiele wijze in je feestgarderobe kan binnensmokkelen? Op een zachte kerstavond kan je in een trendy baselayer zelfs zó aan het winterbuffet op je terras aanschuiven. Of draag er een classy blazer of glamoureuze glittertrui overheen. Hoe meer laagjes, hoe warmer! Met een setje fluffy oorwarmers of een gebreide Buff maak je je outfit helemaal af.

2. Vermijd koude handen en voeten

Een buitenfeestje is niét de gelegenheid om met je nieuwe sneakers of hippe nagellak uit te pakken. Je handen en voeten zijn immers de eerste slachtoffers van een lange avond in de kou. Zorg dus voor degelijke handschoenen (dames/heren) en stop je voeten in wollen kousen (dames/heren) en warme schoenen. Een extra liner doet wonderen! Geen zin om kerst te vieren in je winterlaarzen? Met voet- en teenwarmers kan je ook in gewone schoenen genieten van toptemperaturen.

3. Plaats een vuurkorf 

Er gaat niets boven de authentieke warmte van een knisperend houtvuurtje. Zorg dat je voldoende (droog!) hout, krantenpapier en eventueel wat aanmaakblokjes hebt klaarliggen. Een FireSteel laat je nooit in de steek, ook niet bij extreem winterweer. Idealiter stel je een ‘vuurmeester’ aan die de verantwoordelijkheid krijgt over het vuur. Zo voorkom je dat het vroegtijdig uitdooft en niet meer aangewakkerd raakt.

4. Deel dekentjes uit    

Tuinmeubelen voelen koud en klam aan als ze al het hele najaar buiten staan. Bekleed je stoelen en bankjes met warme stofjes, kussens en schapenvellen voor een gezellige, cosy sfeer en voorzie je gasten van een warm dekentje of zelfs een slaapzak. Zorg wel dat je tijdig naar binnen gaat als je begint te knikkebollen … tenzij je houdt van winterkamperen. In dat geval heb je maar beter die tent al opgezet voor het ‘te gezellig’ wordt.

5. Serveer warmhoudertjes

Een glas champagne staat net iets minder chic in een gehandschoende hand. Daarom hoort bij een buitenfeestje een aangepast drankje: wat dacht je van een mok warme chocomelk, ‘eggnog’ (een warme mix van melk, ei en cognac) of een speciale kerstkoffie of -thee? Ook een pittig soepje geeft je lichaam meteen een aangename gloed en kan best wat fancy ingrediënten, zoals asperge, truffel of garnalen, bevatten. Alcohol is trouwens geen goed idee: je warmt er misschien even van op, maar je koelt ook heel snel weer af.

6. Speel een actief spelletje    

Kerstavond is hét moment bij uitstek om je met de hele familie aan een rondje Pictionary, zakdoekleggen of ‘uitbeelderke’ te wagen. Hoe meer actie, hoe beter! Door je spieren in beweging te houden, verbrand je meer energie en blijft je lichaam beter op temperatuur dan wanneer je de hele avond stil blijft staan. Je kan het eet- en drinkfestijn natuurlijk ook steeds even afwisselen met een stevige wandeling in de buurt.

7. Zorg voor gezellig, uitnodigend licht

Wanneer de zon plaatsmaakt voor de maan, is een beetje licht onmisbaar. Niet alleen om te zien waar je loopt en waar de dichtstbijzijnde schaal met hapjes staat. Licht is immers een eersteklas sfeerbrenger, dus kies je lichtbron in functie van de ambiance die je wil creëren. LED-lichtslingers die je kriskras door de tuin ophangt, de warme gloed van enkele slim geplaatste Lucilight-lampjes of het stoere, industriële licht van een Barebones-lantaarn: de mogelijkheden zijn eindeloos.

8. Huur eens een foodtruck

Ambities om je eigen street food festival te organiseren, als opwarmertje tegen de kou? Bespaar je dan een hoop stress en huur gewoon een foodtruck! Bij Fingerfood Truck ben je alvast aan het juiste adres voor al het lekkers dat je hart mogelijk begeert, van hamburgers tot mezze. We verzekeren je, het ziet er niet alleen lekker uit, het is het ook!

>> Zin in nog meer feestgedruis, overgoten met een exotisch snuifje cultuur? Deze vijf merkwaardige feesten ver buiten onze landsgrenzen moet je meegemaakt hebben.