Ayacucho, Peru door de ogen van de inleefreizigers

Ook dit jaar trok A.S.Adventure met een aantal klanten en medewerkers op inleefreis naar Ayacucho in Peru. Een trip vol onuitwisbare indrukken, waarbij de reizigers zelf mogen ervaren wat ontwikkelingsorganisatie Solid International allemaal realiseert, met de hulp van A.S.Adventure.

Solid International, een lokaal fundament

Door haar geïsoleerde ligging heeft Ayacucho, een onherbergzame regio in het Peruaanse Andesgebergte, het moeilijk om zich economisch te ontwikkelen. Met het oog op duurzame gemeenschapsontwikkeling stampt de stichting Solid International, in samenwerking met A.S.Adventure, daarom al jaren projecten en opleidingen voor de lokale bevolking uit de grond. Zo krijgen ze de kans om hun lot in eigen handen te nemen en hun toekomst zelf vorm te geven.

 

Meer weten over de link tussen jouw Ayacucho-product, de projecten van Solid International en de steun waarop de locals in Ayacucho kunnen rekenen?

Hier lees je er alles over >>

 

Bij de inleefreis van 2017 gingen Ilse, Sarah en Petra samen met A.S. Adventure-klanten Hanne en Marijke mee naar Ayacucho. Ze kwamen terug met een koffer vol onuitwisbare herinneringen.

 

Terug in de tijd

Wie? Ilse Van Schelstraete

Functie? Medewerker boekhouding A.S.Adventure

 

“Je kunt op voorhand wat opzoeken over de streek, de cultuur en het klimaat, maar de emotionele rollercoaster ter plaatse is niet te voorzien. Ons verblijf bij een lokale familie in de bergen is zo’n beeld dat nooit meer van mijn netvlies zal verdwijnen. Je kunt niet begrijpen in welke mate de tijd daar is blijven stilstaan.

 

Het is fantastisch om te zien dat deze mensen doordachte hulp en bijstand krijgen van Solid International. Zo moeten gezinnen eerst sparen voor materiaal voordat ze kunnen starten aan de bouw van een echte keuken. Door dit soort samenwerking behouden de mensen hun trots en staan ze toch weer een stapje dichter bij menswaardige levensomstandigheden.

 

Deze trip heeft me nederig en dankbaar gemaakt. De inleefreis heeft me doen inzien dat we nog een lange weg moeten afleggen voor iedereen geholpen is, maar alle beetjes helpen.”

De favoriete Ayacucho-producten van Ilse: 

  • Ayacucho Condor 28L rugzak: Dit dagrugzakje is een handig ding om bij de hand te hebben. De meegeleverde regenhoes kan ook bij ons van pas komen.

Selfie met de alpaca

Wie? Sarah Gernaey

Functie? Brands marketeer A.S.Adventure

 

“Het was een intense reis, waarbij we met eigen ogen konden zien hoe de projecten van Solid International de levensomstandigheden ter plaatse verbeteren, jongeren onderrichten, tienermoeders nieuwe kansen geven en commerciële activiteiten opzetten om de lokale bevolking te lanceren.

 

Zelf ben ik het meest geraakt door het project Familias Saludables waarbij drie enthousiaste dames de levensomstandigheden van wel 150 bergfamilies helpen verbeteren. Al heb ik ook hard moeten lachen. Een medereizigster zette net even haar camera aan toen een alpaca een ‘close’ momentje met mij wou, bij het maken van een selfie.

Ik heb vooral onthouden dat de mensen van Solid hier in België en daar in Peru écht een verschil kunnen maken. Daarom wil ik uitzoeken hoe ik mijn steentje kan bijdragen, zowel op professioneel vlak door de boodschap achter Ayacucho uit te dragen, als op persoonlijk vlak door familie en vrienden te informeren.”

De favoriete Ayacucho-producten van Sarah: 

Hartverscheurend

Wie? Petra Arckens

Functie? Medewerkster A.S.Adventure Hasselt

 

“Bij ons bezoek aan de forelkwekerij werden we geconfronteerd met een mindervalide kindje dat in een plastic bakje zat, temidden van de kippen en de honden. Het meisje moest eigenlijk geopereerd worden aan de heupjes, maar haar mama kon deze dure operatie niet betalen."

Aanvankelijk had ik het kind op mijn arm gedragen, zodat het niet steeds in de vlakke zon moest zitten. Op een gegeven moment gingen we echter verder en moest ik het meisje terugzetten in het bakje. Een hartverscheurend moment. Ik besefte wel dat we niets konden doen voor haar, maar dat beeld blijft maar door mijn hoofd spoken.

 

Zeggen dat deze reis van mij een ander mens heeft gemaakt, dat zou overdreven zijn. Maar ik maak me wel minder snel druk dan voorheen. Ik besef nu wat voor pietluttigheden mijn dagelijkse ‘problemen’ eigenlijk zijn.

De favoriete Ayacucho-producten van Petra: 

  • Ayacucho huispantoffels: Ik heb ze bijna alle dagen aan, niet alleen in huis maar ook in de mobilehome of als we weg zijn met de tent. Ze zijn lekker warm en geven je het gevoel dat je nog contact heb met de grond zoals bij blootvoets lopen.
  • Ayacucho jas Atlas III Down Hooded WP: Superlicht maar toch lekker warm. Ik gebruik het dagelijks op de fiets als ik naar het werk rijd. Als het te warm is om het te dragen, kan ik hem heel compact opvouwen. Heel handig!

Warm gevoel

Naam? Hanne Van Diest

Functie? Klant A.S.Adventure

 

“Ik kijk echt met een warm gevoel terug op deze reis. Eigenlijk begint het nu pas door te sijpelen wat voor zotte, unieke dingen we allemaal hebben meegemaakt. Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden om alles te beschrijven!

 

Deze reis heeft mij vooral doen inzien hoeveel ongelijkheid er nog is in de wereld, maar ook hoe gastvrij mensen kunnen zijn. Zien hoe blij het gastgezin was met hun nieuwe keuken, dat was hartverwarmend.

 

Ayacucho is voor mij een speciale plek geworden, een deel van mijn leven. Wanneer ik nu iemand zie lopen met kleren van Ayacucho, denk ik automatisch aan het hele plaatje dat erachter zit: de stad, de geweldige mensen daar en het prachtige werk dat Solid ter plaatse levert.”

De favoriete Ayacucho-producten van Hanne: 

  • Ayacucho Hoed Shade: Telkens wanneer het slecht weer was, had ik mijn zonnehoed mee. En toen we hem dan echt nodig hadden op het bloedhete quinoaveld, lag hij nog in de Via Via. Maar wel een topding!

Drie woorden

Naam? Marijke Jans

Functie? Klant A.S.Adventure

 

“Ik kan de reis samenvatten in drie kernwoorden, en gastvrijheid is het eerste. Gezinnen die helemaal niets hebben, zetten hun deuren en hun hart open om Belgische en Nederlandse gringa’s te ontvangen. Da’s ongelooflijk mooi om mee te maken.

 

Doorzettingsvermogen is het tweede kernwoord. Dagelijks vinden de mensen van Solid de moed om anderen te helpen, in de wetenschap dat er meer mensen geholpen moeten worden dan dat er middelen beschikbaar zijn. Elke dag die confrontatie aangaan, viel mij als bezoeker al zwaar.

 

Het laatste kernwoord is ongetwijfeld warmte. Ik wil heel graag nog eens naar Ayacucho gaan, om de warmte van de organisatie een tweede keer te mogen meemaken. En om nog eens bevestigd te zien dat wat ze daar doen een hele regio vooruithelpt.”

De favoriete Ayacucho-producten van Marijke: 

Meer lezen over de ervaringen van onze deelnemers aan de inleefreis?

>> Klik dan hier door naar hun volledig relaas.