Avontuurlijk reizen met een peuter dankzij Deuter

Een driedaagse trektocht met een baby of peuter? Ward Lagrain (37) en Veerle De Keersmaecker (33) hebben er zin in! Ze zijn al jaren fervente kampeerders en willen de liefde voor natuur en avontuur overdragen op hun zoontje Wout van 13 maanden. Maar niet zonder goed materiaal. Na weken zoeken naar een geschikte kinderdrager, won het koppel via A.S.Adventure een nieuwe model van het merk Deuter. Hoog tijd voor een ‘testrit’ in de bossen van Stabroek.


Kinderdrager op maat

Kasteel Ravenhof en het aanpalende Moretusbos mogen dan niet zo avontuurlijk zijn als de uitgestrekte natuurgebieden die Veerle en Ward vroeger kinderloos doorkruisten, als opstapje naar het ‘echte werk’ met zoontje Wout is het een goed begin. Het is zondagvoormiddag, de zon schijnt door de bomen en de sfeer zit goed. Bij de volwassenen dan toch. Kleine Wout weet nog van niks, hij ligt te slapen in de auto. De Kid Comfort Active Sl van Deuter, waar hij zo meteen voor de allereerste keer mag inzitten, staat netjes te wachten. “We hebben de kinderdrager thuis al even uitgetest om niet volledig onvoorbereid aan deze wandeling te beginnen”, zegt Veerle. “De zithoogte hebben we aangepast aan Wouts lengte en ook de voetsteuntjes passen hem nu perfect. We zien het zitten.” Hetzelfde geldt iets later voor Wout zelf. Wanneer hij wakker is, laat hij zich gedwee in de rugzak hijsen, lacht eens in de camera en soest nog wat na met zijn hoofdje tegen de zachte randen van de kidsdrager.

Hop, daar gaan we. Veerle tilt Wout vlotjes op haar rug, Ward is – smartphone in de hand – gids van dienst. “Zoals steeds”, zegt Veerle. “Ik volg hem blindelings. Tijdens trektochten loop ik meestal drie meter achter hem.” Ward lacht. “Er moet iemand de spinnenwebben weghalen zodat jij veilig kan passeren, hè”, zegt hij. “Nee, vaak is het gewoon nodig omdat we over zulke smalle paadjes wandelen.”


Steenhop(p)en op Gran Canaria

Veerle en Ward zijn bijna tien jaar een koppel en hebben al heel wat avontuurlijke reizen op hun conto staan. Een kajaktrip in Noorwegen, meerdaagse wandeltochten in binnen- en buitenland… Een van de hoogtepunten van de voorbije jaren is een driedaagse trekking door natuurgebied Mercantour in Frankijk. “Dat was echt fantastisch”, zegt Veerle. “De dagtochten waren lang en voor mij soms afzien. We stapten tot wel 30 kilometer per dag. Maar de voldoening die je voelt aan het einde van zo’n vermoeiende wandeling, dat is onbeschrijfelijk. In the middle of nowhere je tent opzetten en je pijnlijke voeten afkoelen in een kabbelend beekje. Heerlijk!”De voldoening die je voelt aan het einde van een vermoeide dag stappen, dat is onbeschrijfelijk.

(Veerle De Keersmaecker)


Ook Ward denkt er met warme gevoelens aan terug. “Die omgeving had een heel hoog Lord of the Rings-gehalte. We hebben er serieus doorgestapt, maar het was de moeite waard. Ik gebruik meestal een wandelapp om ons te oriënteren. Dat werkt op zich goed. Alleen zijn de hoogtemeters en afstanden niet altijd perfect in te schatten. Soms valt het dus tegen (lacht).”

Tijdens een wandeltocht op Gran Canaria ging het even mis. “De route die we daar volgden was aangeduid met stenen die in hoopjes op elkaar waren gestapeld.” Niet evident, steenhoopjes volgen in een landschap vol stenen, zo bleek al snel. “Waar het precies fout gegaan is, weet ik niet”, zegt Ward. “In elk geval hebben we enkele hoopjes gemist of ze waren omgegooid. We zijn toen twee keer een berg opgewandeld om dan weer naar beneden te gaan. We konden de juiste route maar niet vinden. Uiteindelijk hebben we een droogstaande rivierbedding gevolgd. Zo zijn we terug bij de auto geraakt.” Een mooie herinnering, maar misschien toch een beetje te veel van het goede. “Ik ben toen tot het uiterste moeten gaan”, zegt Veerle.


Everzwijnen bij het ontbijt

Vandaag lukt het gidsen Ward perfect. Hij loodst ons vlotjes door het Moretusbos dat zich zowel op Belgisch als Nederlands grondgebied bevindt. Ook Wout lijkt in zijn sas in ‘zijn’ Kid Comfort Active Sl. Af en toe stribbelt hij een klein beetje tegen. Maar niets wat een ontmoeting met een passerende hond – steevast goed voor enthousiast gejoel – of een korte tussenstop niet kan oplossen. Deze zomervakantie gaat het gezin voor het eerst met z’n drieën op trektocht. Drie dagen stappen in de Vogezen. Voorlopig is het plan dat Veerle Wout zal dragen en Ward de rugzak met spullen en de tent. “Aanvankelijk dacht ik het omgekeerd te doen”, zegt Ward. “Maar door het uit te testen, denk ik toch dat de kinderdrager lichter zal zijn.” Veerle knikt. “En hij zit goed vast op mijn heupen. Ik vind het aangenaam stappen zo.”De Deuter Kid Comfort Active Sl in een oogopslag:

 • Met zijn smallere schouderbanden, kortere rug en conisch gevormde heupvinnen is deze drager perfect afgestemd op de vrouwelijke anatomie, al past hij ook prima voor mannen. 
 • Via het Vari Quick-systeem kan de ruglengte in een handomdraai worden aangepast.
 • Sommige details van de kinderdrager zijn aanpasbaar, om ervoor te zorgen dat zelfs de jongste passagiers zich veilig en prettig voelen: het zitgedeelte met verwijderbaar kinkussen, voetsteunen, een in hoogte verstelbaar zitje en een zij-ingang , zorgt ervoor dat je je kind veilig en comfortabel mee kunt nemen:
 • Ventilatie dankzij het nieuwe Lite Air Contact rugsysteem, dus geen natte rug tijdens het wandelen!)
  • Het afneembare kinkussen, met afneembaar en wasbaar overtrek, is aangenaam zacht. De ergonomische vorm van het kussen geeft steun aan het hoofdje en aan het bovenlichaam en ondersteunt de wervelkolom als het kind moe naar voren leunt.
  • De eenvoudige en veilige zijwaartse ingang gebruiken de kinderen heel graag om zelf in de kinderdrager te glippen. Zo kan men hen er ook veel gemakkelijker en veiliger in tillen.
  • Met de in de hoogte verstelbare zitting bevindt het opgroeiende kind zich altijd in de ideale positie. Samen met de voetsteunen zorgt dit voor een aan de leeftijd aangepaste zithouding.
 • Maximum laadvermogen van 24 kg (kind: 22 kg en bagage: 2 kg)
 • Exclusief regenhoes en zonnekapje
 • Gewicht kinderdrager: 2,65 kg
 • Met een opbergvak aan de achterkant
 • Prijs: 239,95 euro

Ontdek de kidsdrager >


“Je voeten wil je niet laten zitten, hè manneke”, lacht Ward. Voor de tigste keer zet hij de voetjes van Wout weer in de beugels van de rugzak. De bengel wriemelt ze meteen weer los. “Als hij maar kan stampen”, zegt Veerle. “Tja, dan laat hij ze maar bungelen (lacht).”

 

Een beetje verderop, aan een imposante eik, nemen we een rustpauze. Wout kan even de benen strekken en een slokje water drinken. Hij heeft duidelijk al slechtere zondagvoormiddagen gehad. Ook zijn ouders amuseren zich. In het dagelijkse leven zijn Veerle en Ward drukbezet. Ze werken beiden voltijds - zij als projectmanager bij een marketingbureau, hij als architect - en wonen in hartje Borgerhout. Wanneer ze maar kunnen, trekken ze de natuur in.Terugdenken aan de vele reizen die ze al maakten, doet de mooiste herinneringen opborrelen. Zoals die keer dat Ward oog in oog stond met twee everzwijnen. “Dat was tijdens een solotocht”, zegt hij. “Toen had ik zelfs geen tent mee. Alleen een tarp om onder te slapen. Dat ging goed, tot ik op een ochtend wakker werd en vlakbij twee everzwijnen zag staan. Toen kon ik niet snel genoeg mijn spullen inpakken (lacht). Ik was bang dat ze mijn tarp kapot zouden lopen, want ik bleek midden op hun wandelpad te liggen. Op zo’n moment voel je een combinatie van adrenaline en angst. Enerzijds dacht ik: ‘Wegwezen hier!’, anderzijds was het zo’n bijzondere ontmoeting dat ik er een foto van wilde nemen.” Dat tweede lukte jammer genoeg niet. “Toen de everzwijnen mij zagen, waren ze snel verdwenen. Ze bleken net zo bang van mij als ik van hen.”

 

We stappen verder. Deze keer neemt Ward de kinderdrager op de rug. “Hij past mij ook goed, hoewel het eigenlijk een vrouwenmodel is”, zegt hij. Wout begint te knikkebollen. Na een tijdje valt hij rustig in slaap. “Het is een opluchting om te zien dat Wout zo kan slapen”, zegt Veerle. “Dat is toch wel belangrijk als je van plan bent om drie dagen te gaan stappen.”


Geen plaats voor onderbroeken

Een all-invakantie staat bij dit gezin duidelijk niet op het verlanglijstje. Als 18-jarige boekte Veerle een keer een strandvakantie. “Naar Turkije met vriendinnen. Mijn eerste reis zonder ouders. Tuurlijk was dat leuk. Toch voelde ik meteen dat zo’n manier van reizen niks voor mij was.” De hotels worden sindsdien zo veel mogelijk ingeruild voor campings of de woeste natuur. Zeker sinds Veerle samen is met Ward is op dat gebied the sky the limit. “Ik ben al mijn hele leven graag in de natuur”, zegt hij. “Als kind woonde ik in Limburg. In een huis met een grote tuin en met bossen vlakbij. En ik was bij de scouts. Dat avontuurlijke heeft er altijd ingezeten. Op reis vind ik het ook zalig om te blijven wandelen waar anderen stoppen. Door niet op te geven, zie je uiteindelijk de mooiste plekken. Waar in de verste verte geen mensen te zien zijn. Alleen de weidsheid van de natuur om je heen. De nietigheid die je op zulke momenten voelt, vind ik fantastisch. De natuur brengt mij tot rust.”Op reis vind ik het zalig om te blijven doorwandelen waar anderen stoppen. Door niet op te geven, zie je uiteindelijk de mooiste plekken.

(Ward Lagrain)


Ward en Veerle zijn het gewend om dagenlang onderweg te zijn zonder een mens tegen te komen. Van eten mee te zeulen en hun tent op te zetten waar hun gevoel hen brengt. “Dat is zalig aan hiken zonder vast plan”, zegt Ward. “Als je nergens op tijd moet arriveren, kan je zelf kiezen wanneer je stopt en waar je slaapt. Zo valt er veel druk weg. Het geeft een heel ander gevoel dan wanneer je een hostel moet zien te bereiken voor sluitingstijd.”

 

Met Wout pakken ze het deze zomer anders aan. “Voor het eerst gaan we drie weken kamperen op een vaste plek”, zegt Veerle. “We hebben speciaal een nieuwe tent gekocht. Van daaruit willen we een driedaagse trekking doen in de Vogezen. Nu Wout nog klein is, denken we dat dat moet lukken. Misschien wordt het moeilijker dan verwacht, maar laat ons dan maar wat naïef zijn en het gewoon proberen (lacht).”

 

Ward is al aan het aftellen. “De vakantie kan niet snel genoeg daar zijn”, zegt hij. “Volgens mij komt het helemaal goed. Het zal alleen puzzelen worden om alles mee te krijgen. Normaal gezien wandelen we met twee rugzakken. Nu zullen we het met één rugzak en de kinderdrager moeten doen. Terwijl we natuurlijk veel meer spullen moeten meenemen. Pampers, eten voor Wout, extra kleding… Sowieso proberen we tijdens wandeltochten maximaal 16 kilogram per persoon te dragen. Anders wordt het te zwaar. En Wout zelf weegt al bijna 11 kilogram.”


Checklist voor reizen met een peuter:

Reizen met een klein kind vereist heel wat organisatie. Met deze checklist voor je bengel heb je alvast de essentials mee!

 • Pampers & luierzakje
 • Eten
 • Extra kleding
 • Pyjama
 • Sandalen
 • Zonnehoedje
 • Zonnecrème voor kinderen

Op de heupen zijn er twee zakjes met rits en ook achteraan is een ruimere opbergzak. Maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met een echte trekkersrugzak. “Vandaag zitten er wat reservekleren in voor Wout en hebben we een kleine tweede rugzak bij met eten voor onderweg. Tijdens trekkings zullen we slim moeten inpakken. Vooral voor onze eigen spullen zal nog weinig plaats zijn, vrees ik. Dat wordt drie dagen dezelfde onderbroek dragen (lacht).”


Vier tips voor avontuurlijke kampeerders met jonge kinderen:

 • Neem altijd eten en drinken mee. “Zeker drinken”, zeggen Ward en Veerle. Geef je kind een eigen drinkfles. “En zorg ervoor dat je genoeg meeneemt. Zelf kiezen we voor makkelijke dingen, zoals een kant-en-klare spaghetti uit een pak. Dat kan je heel makkelijk klaarmaken. En wat wraps, een salami die een paar dagen goed blijft. Zulke dingen.”
 • Vergeet geen warme kleding. “Ook al ga je in een zomerse periode kamperen, ’s avonds kan het fel afkoelen. Dan komt een warm kledingstuk goed van pas. Daarnaast neem ik ook altijd slippers mee”, zegt Veerle. “Het is heerlijk om je voeten wat ruimte te geven na een hele dag in wandelschoenen.”
 • Denk bewust na over wat je meeneemt. “Een rugzak kan snel veel wegen. Neem dus niet zomaar alles mee. Elk grammetje telt! Wat sowieso wel van pas kan komen, is EHBO-materiaal. Stel dus een compacte kit samen.”
 • Bereid je tocht goed voor. “Wij maken vaak gebruik van de app Maps.me om ons te oriënteren”, zegt Ward. “Het is een goede optie omdat je de kaarten ook offline kan bekijken. Hou er wel rekening mee dat de batterij van je gsm het niet eindeloos uithoudt. Een oplader op zonne-energie lost dat probleem op natuurlijk.”

Op een trektocht breng je maar beter het juiste materiaal mee. Zoek je nog wat extra uitrusting? Van fietsrugzakken tot trekrugzakken, Deuter heeft het!

 

Ontdek het volledige aanbod van Deuter >

Een goede kidsdrager moet comfortabel zijn voor drager én kind, maar er zijn nog meer zaken waarop je moet letten bij het kopen van een drager. Wij helpen je alvast verder!


Zo kies je de beste kinderdrager >

Cookie-instellingen voor de beste online A.S.Adventure-ervaring

A.S.Adventure maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.