Winterkamperen: Zo doe je dat!

Ben je een campingfreak in hart en nieren en schrikt zelfs de vrieskou jou niet af? Dan is winterkamperen iets voor jou. Let wel, kamperen bij vriestemperaturen is bepaald niet voor watjes. De outdoor expert van A.S.Adventure, zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Het allerbelangrijkste is dat je je instelt op de koude. Veel meer dan in de zomer moet je in de winter echt zin hebben om te kamperen. In de winter is het allemaal een stuk minder vrijblijvend. Je goed voorbereiden is dan ook van cruciaal belang.

Location, location, location

Elementair in die voorbereiding is het uitkiezen van een geschikte locatie. Daarvoor zijn er drie mogelijkheden. Ofwel zoek je de tuin van vrienden of familie op, ofwel trek je simpelweg naar een echte camping. De derde optie is wildkamperen, maar dat is naast illegaal ook niet geheel ongevaarlijk. Vooral dan tijdens het jachtseizoen.

Tip: Eigenlijk is er sinds kort nog een vierde optie: gocampr.com. Dat is een nieuw initiatief dat je nog het best kunt omschrijven als een soort Airbnb maar dan voor kampeerders. Een veel betere manier om gratis campingplekken over de hele wereld te vinden bestaat er niet.

Het juiste materiaal

Naast de locatie is natuurlijk ook het materiaal van groot belang. In de zomer maakt het niet niet zoveel uit of je over de juiste tent beschikt en de perfecte slaapzak en slaapmat bij hebt, maar in de winter is dat wel even anders.

 

Vanaf een graad of vijf onder nul is je materiaal zelfs van levensbelang.

 

  • Tent: voor temperaturen tot net onder het vriespunt red je het nog wel met een gewone tent. De extreme winterkampeerders investeren toch maar best in een iets duurdere vierseizoenstent.
  • Slaapmat: kies een slaapmat met een R-waarde hoger dan 4. De isolatiekracht van je slaapmat bepaalt immers in zeer grote mate hoe warm of koud je het ’s nachts zult hebben. Volledig uit den boze zijn luchtmatrassen. Die isoleren weinig tot niet en die krijg je zelf onmogelijk opgewarmd.
  • Slaapzak: een mummieslaapzak met voorgevormde capuchon is voor winterkampeerders wel handig. Al kom je met een gewone slaapzak, een muts en het nodige doorzettingsvermogen ook al wel een heel eind. Heb je het daarmee nog niet warm genoeg dan kan thermisch ondergoed soelaas bieden. Echte koukleumen vinden het waarschijnlijk wel leuk om te weten dat er ook zoiets als een liner bestaat. Leg je zo’n lakenzak tussen je slaapmat en slaapzak, dan creëer je een extra isolerende luchtlaag.
  • Kledij: overdag de juiste kleding dragen is uiteraard belangrijk, maar het allerbelangrijkst is dat je je kleren droog houdt. Want eens ze nat zijn, heb je het binnen de kortste keren ijskoud. Als je je kleren gewoon in je tent laat rondslingeren, ga je het de volgende ochtend ook heel koud hebben. Een handige truc is een slaapzak kopen die tien centimeter te lang is en die extra ruimte gebruiken om je kleren in op te bergen. Zo warm je je kleren ’s nachts op met je eigen lichaamswarmte.

Extra Tips: Heb je het dan toch nog niet warm genoeg? Een tas thee voor het slapengaan doet wonderen. Niet in het minst omdat je er je handen aan kunt verwarmen. Ook het vuurtje waarop je het water kookt, creëert de nodige warmte. Je drinkfles vullen met warm water en vervolgens gebruiken als warmwaterkruik is ook een handige manier om snel op te warmen.