basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Verlichting voor kampeerders

Akkoord, back to basics is een leuk concept, maar op veel campings mag je nu eenmaal niet ongestraft een vuurtje stoken of met een brandende fakkel het sanitair gebouw binnenwandelen. Wil je na zonsondergang nog wat bewegingsvrijheid, dan is een zaklamp of lantaarn een mooi én veilig alternatief.

Je baken in de duisternis

Zin om ’s avonds te koken, een stafkaart te bestuderen of een potje te wiezen met je tentgenoten? Met een lantaarn op batterijen krijg je een breed verlicht werkvlak. Kies er best eentje die je zowel kan neerzetten op tafel als ophangen in je binnentent. Van de compacte Black Diamond Moji Light voor lichtgewicht backpackers tot de robuuste Goal Zero Lighthouse 250 die je zelf kunt aanzwengelen als er geen elektriciteit voorhanden is.

 

Liefhebbers van old school gaan voor een lantaarn op gas. Handig: je kunt dezelfde gasflesjes gebruiken als voor je kookvuurtje.

 

Wil je je kampeerplek omtoveren tot een luxueuze openlucht woonkamer? Met het unieke BioLite NanoGrid lichtsysteem breng je de huiselijke sfeer gewoon mee naar buiten. Het pakket bestaat uit twee ophanglampen en een dimbare tafellantaarn die je ook als zaklamp kunt gebruiken. Drie-in-één!

Handenvrij verlichten

Tijd om onder de wol te kruipen. Maar eerst nog even met je handen vol afwas, een keukenhanddoek, je tandenborstel en een wc-rol naar het sanitair blok schuifelen ... Met een hoofdlampje rond je kop vermijd je dat je die boomwortel over het hoofd ziet en je de hele lading op de grond kiepert. Wat heb je nodig?

  • Constante helderheid tot de batterij helemaal leeg is, zoals bij de Petzl Ultra Rush.
  • Rode ledlamp om de nachtdieren niet te verstoren, zoals bij de Led Lenser Seo 5 Red.
  • ‘Low power’-stand waarmee je kan lezen op je tablet zonder storende weerkaatsing, zoals bij de Led Lenser Neo.
  • Sensor die het omgevingslicht meet en de lichtsterkte automatisch aanpast, zoals de Petzl Nao.

Denk eraan: een ledlamp gaat natuurlijk het langst mee en verbruikt bovendien heel weinig energie. Zo kom je niet onverwachts toch in het donker te zitten.

Hoeveel lumen is genoeg?

De sterkte van de lichtbundel wordt weergegeven in lumen: hoe hoger dit cijfer, hoe meer licht je lamp produceert. Om je picknicktafel voldoende te verlichten voor een spelletje kaart is 100 lumen ruim voldoende. Wil je een boek lezen of groenten snijden, dan mag je lamp al ietsje feller schijnen. En krijg je midden in de nacht plots een onhoudbare drang om te gaan mountainbiken of trailrunnen? Zet het bos dan – figuurlijk – in vuur en vlam met de 760 lumen van de Petzl Ultra Rush hoofdlamp.