CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 18u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

€ 10 extra korting bij élke aankoop vanaf € 100 met code EXTRA10 | + Gratis levering

Welke slaapzak past het best bij jou? Ontdek het in 3 stappen!

Een goede nachtrust is de basis voor elk avontuur, maar ga niet over één nacht ijs als je een slaapzak koopt. In welke slaapzak leg jij je vermoeide lichaam te rusten?

Welke slaapzak past bij jouw wensen?

Zoveel keuze … Waar moet je beginnen? Bij de selectie van de perfecte slaapzak spelen de temperatuur, de vulling en het model een cruciale rol. 

Stap 1: Welke comforttemperatuur kies je?

Op het etiket van je slaapzak staan drie temperaturen vermeld: extreem, limiet en comfort. ‘Comfort’ is de minimumtemperatuur waarbij je aangenaam zal slapen in je slaapzak – op voorwaarde dat je ’m combineert met een goed isolerend slaapmatje.

 • Een gemiddelde zomernacht? Dan volstaat +10 °C tot +15 °C.
 • Kamperen in het voor- en najaar? Dan kies je beter voor 0 tot -10 °C.
 • Winterkamperen? Dan is lager dan -10 °C aangewezen.    

Stap 2: Welke vulling kies je?

 Dons   Synthetisch   Hybride (dons/synthetisch) 

 + snel warm

 + licht en compact

 - kan niet goed tegen vocht

 - duurder

 - iets zwaarder, minder compact

 + kan goed tegen vocht

 + goedkoper    

 + lichter dan 100% synthetisch, zelfde warmte

 + onderkant (synthetisch) is bestand tegen compressie

 + bovenkant (dons) geeft warmte

 - kan niet goed tegen vocht    

  >> Ontdek hier hoe dons je zo warm houdt.        

>> WIST-JE-DATJE: Voor kinderen bestaan er speciale, kleinere of meegroeimodellen. Onze expert vertelt waar je het beste op let bij de aankoop van een slaapzak voor kinderen.

Stap 3: Welk model kies je?

 • Rechthoekig: biedt veel bewegingsruimte, maar is relatief zwaar en houdt minder goed warmte vast.
 • Mummie: is lichter en compacter op te bergen, heeft een capuchon voor je hoofd en sluit nauw aan rond je lichaam, waardoor hij sneller opwarmt, maar ook minder ruimte biedt. De meest extreme modellen kunnen tot -40 °C aan.
 • Ovaal: biedt meer bewegingsvrijheid dan een mummie, maar heeft ook een capuchon en sluit toch nauwer aan dan een rechthoekig model, zodat hij de warmte beter vasthoudt. Het beste van twee werelden!

>> WIST-JE-DATJE: Tegenwoordig bestaan er ook stretchslaapzakken, die door het gebruik van geweven stoffen mooi mee rekken. Ideaal voor woelige slapers!

>> Met deze tips en tricks breng je elke slaapzak snel op een aangename temperatuur. Probeer het zelf maar uit!

Stap 4: Welke lakenzak kies je?

Kiezen voor kampeercomfort is kiezen voor een lakenzak. Met dit extra laagje stof kan je niet alleen de temperatuur in je slaapzak beter regelen, maar hou je ’m ook makkelijker schoon. Lakenzakken – of liners – bestaan in allerlei verschilende materialen en diktes, afhankelijk van het klimaat waar je naartoe trekt.

>> Ontdek hier alle voordelen van deze moderne klassieker. 

Een slaapzak voor alle omstandigheden

 • Hoe blijf je warm tijdens koude nachten?

Kies voor een slaapzak met ganzendons. Het dons wordt steeds met een bepaald percentage pluimen vermengd, die de vulling meer volume geven. Zo kan er zich lucht verspreiden tussen de donspluimpjes, die opgewarmd worden door je lichaam, met een warme slaapzak tot gevolg. Dons is ook lichter dan een synthetische vulling en kan compacter ingepakt worden. Opgelet echter: als dons nat wordt, neemt het gewicht toe en droogt het zeer traag. Bij extreem koud weer kan een lakenzak uit fleece nog extra isolatie bieden.

>> Je (donzen) slaapzak in topvorm houden? Dat doe je zo!

 • Hoe blijf je fris tijdens zwoele nachten?

Een eenvoudig model met een synthetische vulling is hier de beste oplossing. Zomerslaapzakken hebben een temperatuurbereik van 30 °C tot 10 °C, maar bij een droog klimaat kan je ook opteren voor een (duurder) model met ganzendons. Aangezien dons vocht opneemt, wordt het minder snel broeierig in je slaapzak. Is het echt heel warm? Slaap dan enkel in je lakenzak, of kies een exemplaar uit zijde, dat biedt je de nodige verkoeling.

 • Hoe blijf je droog op een regenachtige bestemming?

Geen enkele slaapzak is gemaakt om in de regen te overnachten. De synthetische buitenlaag beschermt je tegen dauw of lichte motregen, maar niet tegen een heuse regenbui. Investeer in een drieseizoensslaapzak, die belooft je een warme nacht tussen 20 °C en temperaturen rond het vriespunt, en een goede tent tegen de regen.    

>> WIST-JE-DATJE: Wil je zonder tent in de buitenlucht overnachten bij wisselvallig weer? Schaf dan een waterbestendige, ademende bivakzak aan, die je over je slaapzak heen kan trekken.

>> Heeft je trouwe tent zijn beste tijd wel gehad? Laat je dan begeleiden door onze expert bij je zoektocht naar een nieuwe tent.

 • Hoe hou je je slaapzak proper als je ’s nachts veel zweet?

Verlucht je slaapzak regelmatig, bij voorkeur elke ochtend. Een doorademende stof voert het zweet wel af, maar het zout blijft achter. Vermijd dat de poriën na verloop van tijd verstopt geraken en leg de slaapzak even binnenstebuiten in een lauw bad. Duw hem vervolgens goed uit (niet wringen!) en laat hem plat op een rek drogen. Sommige modellen kan je ook een wasbeurt geven in de wasmachine of voorzie een lakenzak die het ergste vuil uit je slaapzak houdt.

 • Welke slaapzakopties zijn er om samen met je lief in je tent te slapen?

Kies voor twee aparte slaapzakken als je ’s nachts op je persoonlijke ruimte bent gesteld. Als jullie het ook in het donker goed met elkaar kunnen vinden, kan je in een dekenmodel voor twee personen investeren, of kies voor modellen die je aan elkaar kan ritsen.

>> Aan je slaapzak en lakenzak heb je intussen al gedacht, maar ligt ook je slaapmatje al klaar? 

Op zoek naar een kampeerplekje waar je je slaapzak eens rustig kan uitproberen? Deze vijf kampeerregio’s lenen zich er perfect toe én liggen (bijna) om de hoek!