basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Winterfietsen doe je zo    

Behoor je tot de nog steeds groeiende groep van de cyclofielen, maar vind je ’s winters van en naar je werk fietsen toch wat te koud of te gevaarlijk? Sla er dan onderstaande tips & tricks even op na.

Induffelen vs kou lijden    

Koukleumen, zet alvast je oorverwarmers op, zodat je niet hoeft te horen wat nu volgt: idealiter heb je het de eerste tien minuten van je fietstocht net een tikkeltje te fris. Wie zich te warm aankleedt, geeft de warmte (en het eventuele zweet) geen kans om het lichaam te verlaten, waardoor je in no time alsnog kou krijgt. 

Toptip: Met thermisch ondergoed, een fleece en een licht, opvouwbaar en ademend wind- en waterdicht jasje kun je variëren naargelang je mate van activiteit onderweg.

Keep it warm, man    

Het drielagensysteem toepassen, beschermt je vingers, tenen en hoofd natuurlijk nog niet. Een dun mutsje onder je helm kan wonderen doen. En ook je vingers en tenen kun je maar beter de aandacht – en warmte – bieden die ze verdienen.

Toptip: Wind- en waterdichte winterschoenen houden je voeten droog en warm. Een goed paar sokken en een overschoentje doen ook al veel.

Maak je fiets winterproof    

Vrieskou en vooral strooizout tast je fiets in grote mate aan. Als er een moment is om jouw favo tweewieler wat extra in de watten te leggen, dan wel tijdens de wintermaanden. Stal hem op een warm plekje, onderwerp hem aan een grondig nazicht (lichten, remmen, bandenprofiel, remblokjes), maar …

Toptip: … gebruik geen hogedrukreiniger tijdens die grote schoonmaak. Die verwijdert immers alle olie en vet.

Fiets in het oog      

Niet Orange, maar wel fluo is the new black. Tijdens de donkere wintermaanden toont de zon zich net iets minder lang dan anders en dan is het van het allergrootste belang dat je opvalt op de weg. Een geel of oranje vestje heeft weinig nut als er geen reflecterende op bevestigd zijn.

Toptip: Lichtweerkaatsende arm-, knie- of enkelbandjes zijn the way to go.

Het lichtend pad    

Je moet niet alleen jezelf zichtbaar maken, ook je fiets rust je maar beter met zo veel mogelijk fluorescerende elementen uit. Reflectoren, een stevig uit de kluiten gewassen voor- en achterlicht, voor de betere verlichting mag je gerust alle zeilen bijzetten.

Toptip: Wie langs goed verlichte wegen fietst, komt toe met een standaard voor- en achterlicht. Maar wie de meer schaduwrijke veldwegen opzoekt, wendt zich maar best tot een fietslamp met een sterke lichtbundel (vanaf 500 lumen) en een brede lichtkegel.