basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Racefietsen en –accessoires anno 2015

Elk jaar weer is het voor wielerfanaten in spanning afwachten welke de nieuwigheden zijn die de fietsfabrikanten voor hen in petto hebben. Dit jaar zijn dat twee trends, een upgrade en een revolutionaire vernieuwing. Yves Tessens, bike expert van A.S.Adventure, stelt ze aan je voor.

De trends

Steeds meer mensen vervangen hun fietscomputer door hun smartphone. Je smartphone heb je immers sowieso op zak en aangezien niet alleen de gps-toepassingen, maar ook de bike-apps steeds beter worden, is die switch niet eens zo’n gek idee. Van stuurhouders om je smartphone op te plaatsen, over cases om je telefoon te beschermen, tot apps zoals Strava… Fietsfabrikanten hebben aan alles gedacht om je smartphone om te toveren in een heuse fietscomputer.

 

De tweede trend van 2015 is de omschakeling van oplaadbare batterijen naar apparatuur die je via usb kunt opladen. De extra verlichting die menig racefietsgebruiker op zijn helm of stuur monteert, is daar een perfect voorbeeld van. Niet eens zo heel lang geleden waren die lampjes voorzien van een oplaadbare batterij, terwijl er nu steeds vaker met een usb-aansluiting gewerkt wordt. Omdat het simpelweg handiger is.

De upgrade

De Shimano 105 groep is al sinds mensenheugenis de beste set van fietsonderdelen qua prijs-kwaliteitverhouding. En laat nu net die 105-reeks een heuse upgrade gekregen hebben. Voornaamste nieuwigheid? De versnelling met 11 in plaats van 10 kransjes, de zogenaamde eleven speed.

 

In het iets duurdere gamma van Shimano, de Dura Ace en de Ultegra, werd die upgrade al eerder doorgevoerd en nu is dus ook de 105 groep aan de beurt. Hét voordeel van die eleven speed is dat je nu beter dan ooit tevoren de versnelling kunt selecteren die bij je past. En dat op elk moment, in alle omstandigheden.

De revolutionaire vernieuwing

Omdat we het beste graag voor het laatst bewaren: de 23 mm buitenbanden zijn vervangen door een nieuwe standaard, namelijk de 25 mm buitenbanden. Op het eerste gezicht misschien niet geweldig revolutionair, maar de gevolgen van die vernieuwing zijn dat wel. Je merkt als fietser meteen een enorme toename in rijcomfort, en dat zonder dat je aan snelheid inboet. Een iets bredere band geeft naast een tikkeltje meer grip ook extra veiligheid. Al is het extra comfort in deze echt wel het belangrijkste.