Je fietskleding onderhouden? Een kind kan de was doen!

Goede fietskleding is belangrijk als je regelmatig de ziel uit je lijf zweet op de trappers. Genoeg zweet verzameld voor een wasbeurt? Wij breiden de wasinstructies op het kledinglabel uit met een stappenplan vol propere onderhoudstips.

Wanneer moet je fietskledij wassen? En hoe?

Kom je thuis aan na een verkwikkend fietstochtje? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je fietskleding te wassen. Zo vermijd je dat het zout van je zweet zich vastbijt in de stof van je kleding.

 

Hoe intensief die wasbeurt moet zijn, hangt dan ook vooral af van de mate waarin je zweet. Hou je het vrijwel droog tijdens het fietsen, dan kan even spoelen volstaan om de poriën van je fietsoutfit vrij te houden.

 

Zweet je uitgesproken hard? Dan is je fietskleding sneller toe aan een volwaardige wasbeurt, al dan niet in de machine. Machinaal wassen is snel en makkelijk, maar minder vriendelijk voor je kledij én het milieu. Maar geen zorgen, je tenue kan net zo makkelijk in de handwas met wat shampoo. Of kruip er gewoon mee onder de douche, als het echt snel moet gaan!

 

Kan je je fietskleding niet onmiddellijk wassen? Laat je spullen dan op zijn minst goed uitdrogen op een wasrek. Pas wel op met warmtebronnen, zoals de zon of de verwarming.

Hoe was je fietskledij in de wasmachine?

Wordt het tijd om je fietsoutfit een heel grondige wasbeurt te geven? Let dan op deze zaken voordat je de wasmachine in gang zet:

  • Was je fietskleding op lage temperaturen. Tenzij het label anders aangeeft, was je fietskledij bij voorkeur op 30°C.
  • Gebruik geen wasverzachter, die kan de duurzaamheid en/of de waterafstotende laag van de stof aantasten.
  • Gebruik steeds een mild wasproduct, zodat de stof niet te ruw wordt behandeld in de trommel.
  • Sluit klittenbanden en ritsen voor de wastrommel dichtgaat. Daardoor gaan ze langer mee en voorkom je dat ze schade aanrichten tijdens het wassen.

Mag fietskledij in de droogkast?

Na het wassen komt de volgende stap: het drogen. De droogkast lonkt dan als snelle en gemakkelijke oplossing, maar toch weersta je maar beter aan haar lokroep. Je fietskleding laat je beter op een (vlak) wasrek uitdruppelen. Ook hier vermijd je warmtebronnen of direct zonlicht beter, want die kunnen de stof aantasten. Resultaat: je fietskledij gaat langer mee en het is een stuk milieuvriendelijker dan enkele rondjes in de droogtrommel.

Hoe was je waterdichte kledij?

Waterdichte kledij (liefst met een ademend membraan) is iets waar slimme fietsers niet op besparen. Maar die technische stoffen hebben ook wat specifieke zorg nodig om ze waterdicht én (optimaal) ademend te houden, zeker wanneer je ze intensief gebruikt.

 

Ons advies? Was je spullen eerst volgens de instructies van de fabrikant (je vindt ze op de labels van je jas) en impregneer ze nadien met de milieuvriendelijke onderhoudsproducten van Nikwax en Grangers. Die houden je uitrusting duurzaam waterproof en ademend.

 

>> Meer weten over hoe je waterdichte kledij in topvorm houdt? Onze experts vertellen hoe je het aanpakt.

Wanneer moet je fietskledij vervangen?

Kan degene die in je spoor rijdt net iets te veel zien door het stofje van je fietsbroek? Of is het zeem flinterdun geworden? Dan laat je die wasbeurt beter voor wat ze is en wordt het echt tijd voor een nieuw exemplaar.

Als vuistregel kan je uitgaan van een nieuwe fietsbroek om de twee jaar, afhankelijk van je fietsfrequentie. Het zeem moet je immers voldoende ondersteuning kunnen blijven geven.

 

>> Ben je toe aan nieuwe fietskleding? Neem een kijkje in ons aanbod!

 

>> Fietskleding vers gewassen en alweer op zoek naar nieuwe fietsroutes? Dan is het tijd voor een gps voor je fiets, zoals de Garmin Edge Explore. Maak er hier snel kennis mee!