basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Hoe bereid je je voor op een lange fietsreis?

Jan Van Den Bosch is geen groentje als het aankomt op fietsen: hij is wekelijks op zijn mountainbike te vinden en heeft al enkele stevige ritten naar Zwitserland achter de kiezen. Maar een tocht van twee maanden doorheen Europa, dat is wel andere kost … Met deze tips begin ook jij goed voorbereid aan je avontuur!

 

Vier weken, meer tijd had Jan niet nodig om zich voor te bereiden. “Veel lezen is belangrijk: op internet vind je verschillende websites en fora met nuttige info van reizigers die je al eens zijn voorgegaan. Op basis daarvan bepaal je je bestemmingen en knutsel je je eigen reisplan in elkaar.”

Tips voor kilometervreters

Als je nog nooit loopschoenen aan je voeten hebt gehad, loop je niet plots een marathon. Hetzelfde geldt voor een fietsreis van een paar duizend kilometer.

  • "Doe op voorhand wat ervaring op met ritten van rond de 100 kilometer. Zo vertrek je niet met een belabberde conditie en is je fiets ook al wat ‘ingereden’ voor je reis."
  • "Zorg dat je zadel en stuur op de juiste hoogte staan: een comfortabele rijhouding hou je veel langer vol."
  • "Maak vooraf eens een testritje met al je bagage om mogelijke pijnpunten – letterlijk en figuurlijk – op te sporen."

Hoe enthousiast je ook staat te springen om aan je reis te beginnen, de eerste dagen doe je het beter rustig aan. "Eigenlijk is je reis de echte training. Wil je aan een gemiddelde van 80 kilometer per dag komen, plan dan voor je eerste dagen etappes van 50 kilometer in en bouw langzaam op richting 100 kilometer."

Speelgoed voor onderweg

Een duidelijk doel voor ogen hebben, is goed voor de motivatie. Eens je dat doel hebt bepaald, kun je de nodige kaarten en routes in je fiets-gps zetten. Jan gebruikte een Garmin eTrex 35, waarop hij al zijn ritten heeft gelogd ... Leuk om achteraf je traject te reconstrueren!

"Hoewel ze nog grotendeels in aanmaak zijn, waren de EuroVelo-routes – een uitgebreid Europees netwerk van fietswegen – een goeie leidraad. En dankzij de tips van de lokale bevolking kon ik in de steden het drukke centrum telkens vlot vermijden."

Ook een hartslagmeter is een handig gadget voor onderweg. Door je hartslag nauwgezet in de gaten te houden, vermijd je dat je ‘in het rood’ gaat en bovendien vertelt hij je exact hoeveel calorieën je ’s avonds naar binnen moet spelen. Zo blijf je de hele reis fit!