Het ene fietszeem is het andere niet

Uren in het zadel om die bergtop in de Alpen te beklimmen, dat modderig mountainbikeparcours te bedwingen of gewoon een stevige fietstocht te maken in ons vals plat landje? Dat overleef je alleen met een goed zeemvel in je fietsbroek.

Een steuntje voor je zitvlak    

Of je nu een prof, een amateur of een recreatief fietser bent, je hebt zeker al gemerkt welke pijnlijke gevolgen het ontbreken van een degelijke fietsbroek kan hebben. In combinatie met een goed zadel en een correcte zithouding zorgt een kwalitatief fietszeem ervoor dat je lichaam optimaal ondersteund wordt en zadelpijn vermeden wordt.

Vroeger werd zo’n zeem nog uit leer gemaakt, maar tegenwoordig zijn er heel wat technische, synthetische materialen op de markt die je fietscomfort alleen maar ten goede komen. Fabrikant Elastic Interface, die samenwerkt met bekende merken als Gore, Assos, RH+ en Vaude, is bijvoorbeeld een betrouwbaar kwaliteitslabel voor fietszemen.

Stevig of zacht?

Een goed fietszeem is opgebouwd uit drie of vier verschillende lagen foam, elk met een eigen densiteit. Zo zal de bovenste laag vaak wat zachter zijn voor extra comfort, terwijl de onderste laag steviger moet zijn om de juiste ondersteuning te bieden. De densiteit kan bovendien aangepast worden aan de drukpunten, zoals specifieke zones bij de zitbeenderen. Alles hangt echter af van het gebruik: doe je vaak lange afstanden op je racefiets of hou je het bij een wekelijks ritje naar de markt? Kies je zeem altijd op basis van je persoonlijke fietsfrequentie en -intensiteit.

TIP: Foam zal na verloop van tijd zijn vorm wat verliezen en dunner worden. Wil je een zeem dat flexibel is en z’n vorm behoudt, dan kies je beter voor een fietsbroek met gelpaddings, bijvoorbeeld van Castelli. Hou er wel rekening mee dat hier een hoger prijskaartje aan vasthangt.    

De andere lagen in het fietszeem vervullen ook belangrijke functies, zoals het afvoeren van transpiratievocht – niets zo oncomfortabel als zweterige billen op de fiets – en het afstoten van bacteriën

Goed gevormd in het zadel    

Een goed zeem is ergonomisch en vormt zich perfect naar je lichaam, zodat je amper voelt dat je het in je broek hebt zitten. Naadloze overgangen zijn dan ook belangrijk om wrijving en irritatie te voorkomen. Rij je met een stadsfiets, waarop je meer rechtop zit dan op een racefiets of mountainbike, dan heb je een breder zeemvel nodig om de druk op je zitbeenderen beter op te vangen. Zo’n breder fietszeem geeft bovendien minder wrijving aan de dijen. En tot slot nog een belangrijk detail: een zeem voor vrouwen is – om voor de hand liggende redenen – een stukje korter dan voor mannen en biedt op andere plaatsen ondersteuning.

Benieuwd naar het effect van een kwalitatief fietszeem op je zitcomfort?

>> Neem een kijkje in ons aanbod fietsbroeken en ban zadelpijn voorgoed uit je leven!