basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Fiets met vleugels

Natuurlijk neem je graag je eigen betrouwbare tweewieler mee op vakantie. Reis je met het vliegtuig? Informeer voor vertrek naar de praktische do’s en don’ts bij je luchtvaartmaatschappij. Wij zetten je alvast op weg.

De verpakkingswijze

  • Vraag het vervoer van je fiets goed op voorhand aan en check meteen of er strikte voorwaarden gelden voor de verpakkingswijze. Sommige luchtvaartmaatschappijen eisen een speciale fietskoffer, bij anderen is een hoes voldoende. Doorgaans is een hoes goedkoper, terwijl een fietskoffer de meeste bescherming biedt.
  • Bescherm de kwetsbare onderdelen zoals de derailleur en de remgrepen met noppenfolie.
  • Het is ook aangeraden om de pedalen te verwijderen en de bandenspanning te verlagen.

Maximale afmetingen

Vergeet ook niet te informeren naar het maximale gewicht van je extra bagagestuk. Dit kan immers verschillen per maatschappij.

  • Bij Brussels Airlines valt je fiets onder de bagagecategorie ‘sport- en muziekuitrusting’ en je mag het gewicht van 32 kg niet overschrijden. Anders betaal je een toeslag van € 80 tot € 150.
  • Bij Ryanair bedraagt het maximale gewicht 30 kg. Ga je daar over, dan betaal je extra per kilo.
  • Reis je met KLM via Schiphol? Dan kun je een speciale KLM-fietsdoos kopen. Die meet 170x23x100 cm en weegt 4,5 kg. Je fiets, inclusief fietsdoos, mag tot 23 kg wegen.

Het kostenplaatje

Een fiets telt als een bijzonder bagagestuk. Je betaalt daarvoor altijd een speciaal tarief, dat steeds wordt berekend in functie van je bestemming en de grootte en het gewicht van je stalen ros.

Wat met elektrische fietsen?

E-bikes worden beschouwd als ‘gevaarlijke goederen’ en moeten om veiligheidsredenen steeds als cargo verscheept worden. Vraag dit voor de zekerheid altijd eerst na bij de vliegmaatschappij.