basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Er was eens een bergfiets …

Als Gary Fisher er niet was geweest, hadden we misschien nooit gehoord van een mountainbike of ‘bergfiets’. Wat eind jaren 1970 in Californië begon als een experiment, groeide al snel uit tot een instant hit bij fietsliefhebbers.

Flashback

Het was met een doodgewone fiets in het achterhoofd dat Gary Fisher eind jaren 1970 startte met de productie van de eerste mountainbike. Deze omgebouwde fietsen werden in elkaar gezet met onderdelen van motorfietsen en brommers. Ze hadden een breder frame en vork, bredere banden en een terugtraprem. Dat deze modellen wat zwaarder uitvielen, deerde niet. Ze waren vooral bedoeld om vanaf een bergtop met hoge snelheid naar beneden te stormen, iets wat je met een gewone fiets onmogelijk kon doen. De eerste massaal geproduceerde mountainbike werd gemaakt door de Amerikaanse constructeur Specialized en had 18 versnellingen.

Een echt raspaard

Tot midden jaren 1990 hadden mountainbikefietsen een wegfietsstijl en -afmetingen. Maar om steeds agressiever en ook bergop te kunnen fietsen, werden ze na verloop van tijd uitgevoerd met een aluminium frame en meer versnellingen (24 of 27). De superherkenbare contouren van de mountainbike kregen stilaan vorm. Ook werden de nieuwe modellen uitgerust met voorvering om de armen van de fietser te ontlasten, en achtervering voor nog meer comfort. Vandaag kun je de vering zelf regelen en eventueel uitschakelen als je een steile helling beklimt. En de aluminium frames? Die zijn intussen so nineties. Tegenwoordig ga je voor een uitvoering in lichtgewicht carbon of titanium.