basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Elk land z’n fietsreglement

Het weer wordt beter, de dagen worden langer en dus stappen steeds meer mensen op de fiets. Of je nu van en naar je werk fietst of eerder te vinden bent voor een fietsweekend, de regels kennen is altijd en overal belangrijk. Met de nadruk op overal. Een overzicht van de meest bijzondere regels uit binnen- en buitenland.

België

Dat we in België op het fietspad moeten rijden als het kan of zo rechts mogelijk op de rijweg als er geen fietspad is, weet iedereen. Dat een fietshelm niet verplicht is maar wel aangeraden wordt, is ook geen nieuws. Maar hoe zit dat in de ons omringende en andere Europese landen?

Nederland, Luxemburg, Frankrijk

In onze buurlanden wijken de fietsregels weinig tot niet af van de bij ons gangbare regels. Met dat verschil dat fietspaden in Nederland heuse fietsboulevards zijn en dat de Franse wegen dan weer vaak te wensen overlaten.

 

Tip: Luxemburg een fietsparadijs noemen zou overdreven zijn, maar feit is wel dat ze daar volop bezig zijn met de vernieuwing van de fietspaden. En de 170 reeds bestaande fietsroutes zouden in afwachting van die vernieuwde fietspaden al voor heel wat fietspret moeten kunnen zorgen.

Tsjechië en Duitsland

In geen van beide landen mag je de baan op zonder twee onafhankelijke remmen. Vandaar dat zowat alle fietsen in Duitsland standaard uitgerust zijn met zowel een velgrem als een torpedorem. In Duitsland is het tevens verboden om een volwassen persoon achterop te nemen, terwijl de fietshelm in Tsjechië dan weer verplicht is voor fietsers onder de vijftien. Naast elkaar fietsen is in Tsjechië evenmin aan te raden wegens simpelweg verboden.

Zwitserland en Oostenrijk

In Zwitserland en Oostenrijk is het de gewoonte om ook overdag met je lichten aan te fietsen. In de Zwitserse bergen geldt de regel dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer. Al is er ook een hoffelijkheidsregel die zegt dat wie de beste uitwijkplaats heeft, daar gebruik van maakt.

Tip: Bel in Oostenrijk niet zomaar meteen de politie als je een lichte aanrijding gehad hebt. Dat komt je immers standaard op een boete van 36 euro te staan.

Spanje en Italië

Daar waar fietsers in Spanje verplicht zijn een helm te dragen, kom je in Italië de baan niet op met een aanhangwagentje aan je fiets. Ook een passagier vervoeren op je (snor)fiets is not done. In Spanje ben je dan weer genoodzaakt niet alleen een helm, maar ook reflecterende kledij te dragen als je ’s avonds of bij regenweer nog met de fiets rijdt. Denk er ook aan dat lijnbussen in Italië altijd en overal voorrang hebben.