basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

De ideale wielermaaltijd

Hoe vaak ben je na een stevige fietstocht onder vrienden al volledig kapot en stijf van het melkzuur in de spieren thuis van je stalen ros gestapt? Euforisch na de epische prestatie die je ongetwijfeld leverde, maar het zou nog beter kunnen. Zonder melkzuur en leeggereden gevoel dus. Welke sport- en recuperatiedranken je daar, in combinatie met powerbars en gellekes, voor moet nuttigen, vind je hier.

Eten vóór de honger

Beseffen dat voldoende drinken en de juiste voeding tot jou nemen de twee belangrijkste zaken zijn om een leeggereden gevoel te vermijden, is de eerste en belangrijkste stap. Voeg daar nog de wetenschap aan toe dat je de honger altijd voor moet zijn – een hongerklop vermijd je door preventief te eten en te drinken – en je hebt de twee belangrijkste lessen al op zak. Al de rest is een kwestie van planning, doorzettingsvermogen en ... materiaal.

Tip: Daar waar je bij de isotone sportdranken nog wel eens een aangenaam smaakje kunt vinden, herken je de echt efficiënte sport- en vooral recuperatiedranken aan hun allesbehalve lekkere smaak.

Handig materiaal

Je kunt natuurlijk wel beseffen dat je voldoende powerbars en drinkbussen moet bijhebben, maar zonder wielershirt met proviandzakjes en zonder fiets met drankbushouders, ben je bitter weinig met dat besef. Ook een Camelbak kan een handige toevoeging zijn voor de doorsnee wielertoerist.

Conditietest

De echte fanatiekelingen kunnen hun conditie laten testen bij gespecialiseerde centra, zoals Energy Lab. Niet zozeer om te kunnen uitpakken onder vrienden, wel omdat een nauwkeurig beeld van je conditie het mogelijk maakt om je training te optimaliseren. Zodra je weet in welke zones (basisconditie of uithouding) je moet trainen, zul je pas echt vooruitgang kunnen boeken.