CONTACTEER ONS

Elke dag: 10u - 18u

(behalve op feestdagen)


Dames
Heren
Kids

€ 10 extra korting bij élke aankoop vanaf € 100 | + Gratis levering

Alles op z'n plaats

Niets zo handig als een fietstas om je tweewieler wat multifunctioneler te maken. Of je ze nu gebruikt om naar de supermarkt te gaan of je ze volstouwt met kampeermateriaal voor je volgende trektocht, een fietstas komt altijd van pas. Maar waar is welke fietstas nu precies voor geschikt?

In de wereld van de fietstassen is er keuze tussen achtertassenvoortassen en stuurtassen. Met de zadeltas als extra handige vierde optie. Het spreekt voor zich dat elk type fietstas z'n voor- en nadelen heeft. Een overzicht.

Achtertassen

Achtertassen zijn ongetwijfeld de populairste aller fietstassen en wel omwille van de grote draagkracht. In een achtertas kun je met gemak een kilo of 25 aan materiaal kwijt. Dat betekent evenwel niet dat je het gewicht niet zo goed mogelijk over de volledige fiets moet verdelen. Een 30-70 verhouding is ideaal. Beter 7,5 kg in de voortassen en 17,5 kg in de achtertassen dan de volledige 25 kg achteraan te plaatsen.

Voortassen

Op de achtertassen na zijn dit de fietstassen met de grootste draagkracht. De doorsnee voortas kan z'n 10 à 12 kg hebben. Let wel, veel mensen denken dat voortassen alleen op de echte trekking bikes geïnstalleerd kunnen worden, maar niets is minder waar. Ook mountainbikes kunnen uitgerust worden met een voortas. Al moet je daarvoor wel een speciale drager monteren die rekening houdt met de voorvering van de mountainbike.

Stuurtassen

Een stuurtas is vooral geschikt voor het opbergen van waardevolle spullen zoals portefeuilles, smartphones en sleutels. Het gewicht is hier een stuk beperkter (meestal tot 1 à 2 kg). Handig aan een stuurtas is wel dat je op de bovenzijde meestal je knooppuntenkaart achter een plastic hoesje kunt schuiven. Op sommige stuurtashouders kun je zelfs een gsm, een gps of een extra lamp plaatsen.

Zadeltassen

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken dient een zadeltas in eerste instantie niet voor het wegsteken van smartphones en andere fragiele spullen. Om de eenvoudige reden dat een zadeltas doorgaans niet waterdicht is. Stuurtassen zijn op z'n minst waterafstotend, zo niet waterdicht, en dus een veel beter alternatief om je waardevolle spullen in op te bergen. Een zadeltas gebruik je bij voorkeur om klein herstellingsmateriaal in te vervoeren.