basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Alle remmen los!

Net zoals je een nieuw paar schoenen moet inlopen voordat ze je als gegoten zitten, moet je ook de nieuwe remblokken op je mountainbike inrijden.

Van heet naar koud

Je mountainbike is gemaakt om in het zand te bijten of door de modder te scheuren, maar niet als je pas nieuwe schijfremblokken hebt gemonteerd. Dan moet je die eerst even inremmen. Dit doe je door een dertigtal keer te remmen bij een snelheid van minstens 35 km/u, bij voorkeur tijdens een afdaling op asfalt. Zo geraken ze verhit en kunnen ze nadien bij het afkoelen goed uitharden. Het resultaat? Je remblokken gaan langer mee en jij zit een stuk veiliger op je mountainbike. Plaats de blokjes ook steeds in de juiste rijrichting, deze staat aangegeven met een pijl.

Zo goed als nieuw

Hebben je nieuwe remblokken de vuurdoop doorstaan? Dan is het nu aan jou om ze goed te onderhouden:

  • Zorg dat de schijven en remblokken steeds proper blijven. Verwijder regelmatig olie, vet en zand.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddel om je schijven en remblokken te reinigen. Het zeeplaagje zorgt voor extra gepiep en vermindert de remwerking. Met remreiniger of ontvetter lukt het prima.
  • Ga ook regelmatig na of de groeven van de remblokjes nog minstens 0,5 mm diep zijn. Wanneer dit niet het geval is, vervang je ze best zo snel mogelijk zodat de metalen achterkant van de remblokjes je schijven niet beschadigt.
  • Wie veel in droog weer rijdt, zal veel langer met zijn remblokken kunnen rijden dan wie het natte weer opzoekt. Zand en modder hebben immers een schurend effect. Regelmatig controleren is de boodschap!