basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

Ik ga op jungletocht en ik neem mee...

Jungletrekken hoort erbij als je naar Borneo gaat. Meer zelfs: het is een must! Anders kun je net zo goed in de Ardennen gaan wandelen. Maar als je het tropisch regenwoud induikt, moet je wel wat meer op zak hebben dan een stevig paar stapschoenen. We zetten de 7 items op een rijtje die bovenaan je packlist moeten staan.

Verzorg je voeten

Geschikte stapschoenen zijn vanzelfsprekend, maar investeer ook in sokken die je voeten het nodige comfort bieden bij warm en vochtig weer. Een hele dag met natte voeten rondlopen is erg vervelend, je sokken niet gedroogd krijgen tegen de dag nadien ronduit ellendig. De Coolmax-vezels in deze sokken voorkomen gezwind beide problemen.

Slapen als een roosje

Van stappen word je moe, van stappen in een tropisch klimaat word je hondsmoe. Een goede nachtrust is dus essentieel als je door de jungle trekt, en die krijg je alleen als je je goed beschermt tegen alle vijandige levensvormen die je ’s nachts willen oppeuzelen. Wilde dieren hou je buiten met een deur, maar muggen zijn iets vervelender. Een geïmpregneerd all-round muskietennet kan je boven een bed, in een tent of zelfs in openlucht ophangen boven je matras.

Loepzuiver water

Hoewel je gids waarschijnlijk vrolijk van bron- en regenwater drinkt onderweg, kun je toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Met een Steripen heb je een klein handigheidje op zak dat virussen, bacteriën en protozoa in no time vermorzelt met UV-licht, zodat het water in je beker of flesje drinkbaar wordt zonder vervelend bijsmaakje. Werkt uiteraard ook prima voor bedenkelijk kraantjeswater en de fles die je op restaurant voorgeschoteld krijgt.

Hou het droog

Niet alleen de luchtvochtigheid speelt je bagage parten, maar ook je eigen zweet en de waterloopjes en watervallen die je in de jungle tegenkomt kunnen je rugzak op de proef stellen. Om nog te zwijgen van de occasionele regenbui. Stop alles wat droog moet blijven (camera! kleren! koekjes!) in waterdichte zakken en je zit goed.

Safety First

Laat je niets wijsmaken voor je op jungleavontuur vertrekt. Je zàl insectenbeten krijgen die je open krabt, je zàl je prikken of zelfs verbranden aan vreemde planten en je zàl blaren op je voeten krijgen. Of wat had je gedacht? Een goede gids vindt voor alle kwaaltjes een gepast medicijn in de jungle, maar wie op zeker wilt spelen neemt toch maar beter een eigen EHBO-kit mee. Je weet nooit of je gids zijn voet verstuikt.

Licht in de duisternis

De tropen liggen per definitie tegen de evenaar aangeschurkt. En daar wordt het ’s avonds snel donkerElektriciteit vind je er per definitie dan weer niet, en ook een kampvuur maken kan knap lastig zijn in een vochtige omgeving. Neem dus een lichtgewicht zaklamp mee voor toiletbezoekjes na zes uur ‘s avonds.

Jungle fashion police

Inderdaad, in de tropen krijg je te maken met zon. Maar ook met veel regen. In het zakje naast je zonnemelk factor 50 bewaar je dus best een lichte regenjas voor onderweg. En bij je vertrek doe je alvast je junglebroek aan. Kies wijs en opteer dus voor eentje die je beschermt tegen UV-stralen en insecten, die van sneldrogende en vuilafstotende stof gemaakt is en die een ademende textuur heeft om zweten tegen te gaan. Veeleisend? Geen probleem!