Welke reistrends brengt 2019? Dit zijn dé tips van travelblogster Charlotte Noël

Bij een nieuw jaar horen ook nieuwe reizen. Maar welke bestemmingen en reizen zijn anno 2019 een must? Travelblogster Charlotte Noël van travelrebel.be schotelt je zes leuke reistrends voor!

1. Duurzaamheid als norm

Volgens Charlotte is duurzaamheid niet zozeer een trend, wél de norm voor alle reizen die ze onderneemt. Als reisblogster van TravelRebel.be gelooft ze dat ze samen met alle andere influencers de kracht heeft om een positieve stempel te drukken op de sector.

“Ik zie mezelf niet als een eco-warrior, wel als ethisch duurzaam avonturier”, vindt ze. “Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties toont aan dat, van elke 100 dollar die een toerist spendeert, amper de helft in de lokale economie blijft. Een spijtige zaak.”

Charlotte is ervan overtuigd dat elke reiziger zijn of haar duit in het zakje kan doen. Onder meer door ook op reis zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. “Zeg nee tegen plastic rietjes en neem je eigen exemplaar mee”, suggereert ze. “Kies voor reiskledij uit duurzame materialen of gerecycleerde PET. En vooral: voorzie je eigen drinkfles in plaats van plastic flesjes uit de winkel te kopen!

Ik wil alle reizigers meegeven dat het 5 voor 12 is: we moeten nú veranderen als we willen dat de volgende generatie ook de kans krijgt om de inspirerende wereldbol te verkennen.”

2. Trending landen

De grote vraag die door vele hoofden spookt: waar trekken we in 2019 best heen? Charlotte spreekt uit eigen ervaring wanneer ze Nicaragua naar voren schuift. “Door de politieke situatie kende het land een enorme daling in toerisme”, vertelt ze. “Maar laat dat je zeker niet tegenhouden: met het felblauwe water en de ongerepte natuur is het er onbeschrijflijk mooi en aangenaam vertoeven.

Een andere bestemming die trending is, is Sao Tomé e Principe aan de Afrikaanse westkust. Het is een groene parel die ook wordt vermeld in de top 10 van Lonely Planet. In diezelfde lijst vind je trouwens ook Belize terug: een must voor backpackers die op zoek zijn naar een Centraal-Amerikaans gevoel! Niet alleen kan je er paardrijden door de natuur van het Cayo District, ook kan je er helemaal herbronnen op een van de vele eilandjes. 

3. Trending citytrips

Citytrips blijven het goed doen in 2019. Charlotte stelt dat Marrakesh momenteel erg populair is, wat niet snel zal veranderen. “Een drietal weken geleden was ik er ook, en ik heb er echt genoten van de levendige souks, medina en heerlijke hammam”, vertelt ze.

 

Verder mogen ook een aantal Europese bestemmingen niet ontbreken. Charlotte raadt Kopenhagen aan, waar je tussen je bezoekjes aan de schattige vissersdorpjes een waaier van natuurparken terugvindt. En volgens Charlotte is er meer. “De gezelligheid van deze Deense hoofdstad onder een laagje sneeuw, verpakt in dikke sjaals & mutsen, hippe thee- en koffieadresjes maken van Kopenhagen een topper”, klinkt het.  

 

Maar laten we ook Berlijn niet vergeten: “Ik heb er een tijdje gewoond, dus ik kan iedereen aanmoedigen om er ook te leven als een local. Pas dan zal je echt die unieke vibe voelen die er heerst.”

 

Wenen is een duurzame topbestemming en zet erg in op hernieuwbare energie, e-mobiliteit, afvalmanagement en waterbeheer. “Wist je trouwens dat je er een duurzame wolkenkrabber kan vinden die voor ruim 76 procent uit hout bestaat? Zo werd er 2.800 ton aan CO2-uitstoot bespaard vergeleken met een betonnen gebouw van dezelfde grootte.”

4. Reizen met de camper

Benieuwd naar een nieuw soort reizen? Wie weet is een reis met de camper dan wel iets voor jou. Charlotte deed het al door Frankrijk, Spanje en Portugal, al kan je natuurlijk ook buiten Europa een camperreis doen. Natuurlijk hoef je zelf geen camper te bezitten. Die kun je huren op platformen zoals Goboony.

 

Nieuw-Zeeland, West-Amerika en Canada zijn de uitgelezen bestemmingen voor zo’n camperreis”, beaamt Charlotte. “Het geeft je eindeloos veel vrijheid om te reizen op jouw eigen tempo én je wordt er helemaal één met de natuur.” 

5. Ouder-kindreizen

Quality time met zoon- of dochterlief (of met je ouders)? Ouder-kindreizen winnen aan populariteit. Een ideaal moment om ervaringen op te doen met het hele gezin! “Zulke ervaringen staan garant voor herinneringen die niemand je ooit nog afpakt”, klinkt het bij Charlotte. “Ik probeer zo vaak ik kan trips met mijn mama te maken, of ik ga motorrijden of snowboarden met mijn vader. Een must!” Wie op zoek is naar inspiratie, vindt die ongetwijfeld op travelwebsites zoals vaderzoon.be.

6. Nanovakanties

Je van het in 2019: nanovakanties! Dat zijn zeer korte tripjes die je dichtbij huis kan doen, of net wat verder weg. Een concert- of theateravond met hotelovernachting, waarna je de volgende dag een nieuwe stad bezoekt, bijvoorbeeld. “Ideaal voor wie geen tijd kan maken voor grote reizen. Een kleine kleine uitstap kan evengoed avontuurlijk zijn”, besluit Charlotte.

 

>> Dringend toe aan wat meer avontuur in je leven, maar geen tijd of geld om al je reisplannen waar te maken? Waag je dan eens aan een microavontuur, ideaal om de sleur te doorbreken!